Nej, vi skal ikke hæve arveafgiften

Borgerlig kværuleren v/ Thomas Estrup Westenholz

Sept 22, 2019

0

Nej, vi skal ikke hæve arveafgiften

I forbindelse med den nye regerings tilkommen er der skabt et såkaldt ”forståelsespapir”, som de fire partier, Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og de Radikale har skrevet under på. Der skal som bekendt bruges en hel del penge. Disse skal tilvejebringes ved en forhøjelse af skatter og afgifter. Navnlig den planlagte forhøjelse af arveafgiften for privatejede virksomheder har skabt stor debat.

Venstrefløjen er glade for debatten om arveafgiften. Forhøjelsen fra 6 til 15% er rimelig og retfærdig – eller sådan lyder parolen i hvert fald. Det forekommer ikke overraskende. Selvom Danmark er et af de mest lige lande i verden, så forsøger folk fra SF og Enhedslisten alligevel at fremstille et billede af Danmark som et feudalistisk klassesamfund.

Men det er ikke kun venstrefløjen, som mener arveafgiften er en god idé. Venstres ægte liberale og evigt midtsøgende folketingsmedlem, Jan E. Jørgensen, har også forsvaret arveafgiften.

Nærværende medies blogger fra Radikale Venstre, Lasse Pagh, forsvarer også forhøjelsen i et blogindlæg. Arveafgiften er ”ren og skær retfærdighed” lyder det første af hans fem punkter. ”Der er noget grundlæggende uretfærdigt i, at nogen personer allerede fra starten af livet kan se frem til at arve enorme mængder af penge, som de aldrig selv har tjent”. Er det retfærdigt at staten konfiskerer penge, som allerede er beskattet, får man lyst til at spørge? Og er det på den lange bane i samfundets interesse?

Lasse Pagh skriver videre, ”Penge er magt, og hvis vi tillader at store formuer og virksomheder kan arves uden nogen beskatning, så skal vi ikke mange generationer ned af familietræet, før store dele af verdens rigdom, ressourcer og magt er samlet hos meget få personer” og i efterfølgende sætning ”Det kan i værste tilfælde betyde, at nogen personer har så massive nedarvede privilegier, at de er at sammenligne med de godsejere og adelige i 1700-tallet, som så mange liberale forsøgte at bekæmpe”. Om Lasse Pagh ser sig selv som en klassisk liberal fra 1700-tallet, er ikke til at vide. Men en sådan selvopfattelse kunne måske forklare den polemiske fremstilling af et Danmark uden arveafgift, som værende grufuldt og ondt.

Til slut afrunder han, ”Jeg har ikke patent på at være liberal, og man må hellere end gerne være uenig med mig. Men grundlæggende vil jeg hellere belønne det flittige og arbejdende folk, end heldige arvinger”. Det er et sympatisk synspunkt, men kunne det tænkes, at disse mennesker hellere vil give deres børn gode muligheder for at videreføre den virksomhed, de har formået at opbygge på trods af høje skatter og afgifter. Men det kan være, at Lasse Pagh mener bedre at vide, hvad folk ønsker sig, end de selv gør. Han er vel radikal?

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere