Økonomiske sanktioner skal sikre aftale med Irak

Hvis en iraker har fået afslag på sin asylansøgning, er det ikke muligt for de danske myndigheder at sende vedkommende hjem

Slettet Bruger,

23/02/2008

Hvis en iraker har fået afslag på sin asylansøgning, er det ikke muligt for de danske myndigheder at sende vedkommende hjem. Danmark har nemlig ikke en hjemsendelsesaftale med Irak, som vi eller har med de fleste andre lande. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er nu parat til at skære i støtten for at få en aftale i hus. Det beretter Jyllands-Posten.

Det kom som en overraskelse for regeringen, da det i denne uge viste sig, at de svenske myndigheder allerede har en sådan aftale med Irak. Ulla Tørnæs kræver en aftale, der er mindst lige så god.

"Vi kan selvfølgelig ikke acceptere at være blandt de største donorer, uden at vi som minimum får samme vilkår som andre lande. De irakiske myndigheder skal vide, at vi ikke kan acceptere og ikke vil yde nærområdebistand, såfremt andre lande får mere favorable vilkår end os i forhold hjemsendelser," siger hun til Jyllands-Posten.

Demokratisk udvikling
Hun er nu parat til at skære i de 100 mio. kr., som Danmark årligt sender til Irak for at hjælpe internt fordrevne og flygtninge i Iraks nærområder.

Både Ny Alliance og Dansk Folkeparti har skoset regeringen for ikke at prioritere en hjemsendelsesaftale højt nok. Men udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF) betegner det som "meget utiltalende" at bruge støtten til at gøre krav på en sådan aftale.

"Jeg går ud fra, at vi ikke giver støtte, fordi de skal tage nogle asylansøgere hjem. Vi giver vel støtte, fordi vi ønsker at bidrage til en demokratisk udvikling," siger Holger K. Nielsen til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: