Vil ikke betale mere i licens for dårligere fjernsyn

Slettet Bruger,

12/05/2007

De fleste forventer, at Danmarks Radios udsendelser i større eller mindre grad vil blive dårligere, som følge af kanalens spareplan. Helt præcist 83,3 pct. har denne forventning, viser en meningsmåling foretaget af Rambøll Management for Jyllands-Posten. Samtidig er kun 8,3 pct. parate til at hæve licensen for at hjælpe DR ud af dets økonomiske problemer. 21,7 pct. mener, at licensen skal sættes ned og 67,4 pct. mener, at licensen skal forblive uændret.

Højtuddannede ønsker højere licens
Undersøgelsen viser, at det i højere grad er de højtuddannede, der forventer et fald i DRs kvalitet. Folk i denne gruppe er også dem, der har færrest betænkeligheder ved at lade licensen stige. Sociolog og tidligere medieforsker i DR, Henrik Dahl, kommenterer tallene:

"Man kan vel sige, at der generelt i befolkningen er en accept af et vist kvalitetsfald, bare det ikke bliver for stort. I hvert fald er det ikke mange, der vil betale ekstra for at fastholde kvaliteten. De højtuddannede betragter kvalitetsfaldet som over den kritiske grænse, mens de øvrige grupper ganske vist tror, at der kommer et mindre kvalitetsfald, men ikke oplever det som kritisk," siger han til Jyllands-Posten.

"Oppositionen er ude af trit med befolkningen"
Vælgere, der stemmer på oppositionen, er mere villige til at bruge skattepengene på at forbedre DRs økonomi. På spørgsmålet om, hvorvidt politikerne bør hjælpe DR økonomisk for at undgå besparelser svarer 61 procent af oppositionens vælgere ja. Af dem, der stemmer på regeringen eller Dansk Folkeparti, svarer kun 26,2 pct. ja. Samlet går 40,3 pct. ind for økonomisk hjælp til DR.

"Oppositionen er ude af trit med befolkningen," siger Henrik Dahl til Jyllands-Posten. "Man kan konkludere, at sagens alvor kan klare politiske skillelinjer - mere end sagens alvor har uddannelses- eller erhvervsmæssige skillelinjer. Hele sagen betragtes som politisk, og det er vel derfor, at oppositionens vælgere ikke bebrejder generaldirektør Plummer så hårdt."

Med sin sidste udtalelse hentyder Henrik Dahl til tallene, der viser, at 49,1 pct. af oppositionens vælgere har tillid til Kenneth Plummer, mens kun 42,6 pct. af dem, der stemmer V, K eller DF, har tillid til generaldirektørens evner. Totalt har 42,4 pct. af befolkningen tillid til generaldirektøren, mens 32,9 pct. ikke tror på Plummer.

Kilde: