Vi får kvalme af Che

Slettet Bruger,

08/10/2007

I morgen er det 40 år siden at Ernesto "Che" Guevara blev henrettet i en boliviansk fangelejr. Det har man mange steder valgt at festligholde. Ikke fordi man glæder sig over drabet på den mand, der satte sine idealer som det højeste, indespærrede politiske afvigere og homoseksuelle og henrettede børn, men som en hyldest til denne evige revolutionær.

I Bolivia vil præsident Evo Morales, der er en lidenskabelig beundrer af både Che Guevara og Fidel Castro, lede en ceremoni i byen Vallegrande, hvor Ches knogler blev fundet i en massegrav i 1997.

Guevara ledte en lille gruppe revolutionære i Bolivia i 11 måneder i et forsøg på at få en revolution til at sprede sig. Men han kunne ikke finde tilstrækkelig støtte til sin sag.

Den bolivianske hær og to cubansk-amerikanske CIA-agenter fangede Che Guevara i La Higuera og henrettede ham den 9. oktober 1967, 39 år
gammel.

En skændsel
Og lederen af de bolivianske jægersoldater, der fangede Guevara, Gary Prado, er rystet over den bolivianske præsident planer om at fejre Guevara, som han kalder "en skændsel for landets værdighed".

"Vi får kvalme over dette store show, der finder sted hvert år på årsdagen for hans død," siger Gary Prado til AFP og fortsætter:

"I stedet for at hædre en mand, der kom for at invadere landet, burde man ære de væbnede styrker, de soldater der forsvarede landet."

[email protected]

Kilde: