Vi er stadig borgerlige, og vi vil stadig have skatten ned

Slettet Bruger,

09/10/2007

Af Anders Samuelsen

Anders Samuelsen er en af de tre stiftere bag Ny Alliance

Kære Kaspar,

Jeg har med undren læst din klumme, hvor du bl.a påstår at Ny Alliance ikke tør nævne ordet borgerlig mere, og at vi nedtoner skatten. I stedet for blot at råbe, "det passer ikke", er det næsten nemmest at henvise til Naser Khaders tale i Folketinget forleden. Her er et par uddrag fra manuskriptet:

"Ny Alliance er et borgerligt midterparti, blandt andet fordi vores sympati først og fremmest er hos borgeren. Ikke hos staten. Og ikke hos bestemte grupper og særinteresser.

Vores mål er omkring 40 % i skat på arbejde. For det siger sig selv, at verdens højeste marginalskat kan få alle til at tænke sig om én ekstra gang. Både de udlændinge, som kunne søge arbejde i Danmark og de danskere, som overvejer at arbejde lidt ekstra eller blive et par år mere på arbejdsmarkedet. I går demonstrerede tusindvis af offentligt ansatte på Slotspladsen for højere løn. Men en simpel måde at hæve lønnen på er at sænke skatten. Regeringen foreslår at lette skatten på arbejde for udenlandske forskere og 64-årige. Det betragter vi i Ny Alliance som en ren tilståelsessag: Regeringen letter skatten for de to grupper, fordi man mener, det vil være en gevinst for samfundet. Som statsministeren i går sagde til Ritzau om skattelettelsen for de 64-årige: 'Det er alle tiders forretning for det offentlige.'

Hvorfor i alverden har statsministeren foreslået at give ressourcestærke pensionister en stor skatterabat? Og en udvidelse af den såkaldte forskerskatteordning, så udlændinge lettere kan arbejde i Danmark til lav skat? Fordi indkomstskatten er for høj i Danmark. Så enkelt er det! Men i stedet for at tage konsekvensen af, at indkomstskatten er for høj i Danmark, belønner statsministeren marginale grupper i stedet for at belønne kernetropperne på arbejdsmarkedet ved at sænke skatten på den sidst tjente krone."

Hvad mere kan du næsten forlange, Kaspar? Vi ville da hjertens gerne have lov at sige det hver aften i primetime (og vi forsøger da også at få lov).

Jeg ved, at nogle er irriterede over, at vi ikke er rendyrkede liberalister, men det burde ikke komme som en overraskelse, eftersom vi har sagt det fra dag ét, den 7. maj: Vi er og bliver ved med at være et borgerligt midterparti. Det betyder bl.a., at vores tilgang til politik er rimelig jordnær: Hvad er problemet? Er der en politisk løsning, som kan forsvares, så lad os da for Guds skyld bruge den.

Eksempel nr. 1: Fedme er et problem. Da vi i forvejen har valgt at bruge moms og afgifter på fødevareområdet, så lad os da strikke dem klogt sammen. Eksempel nr. 2: Vi mangler arbejdskraft og helt sikkert penge, hvis vi skal gøre bare noget af alt det gode, vi gerne vil. Samtidig er det klokkeklart urimeligt, at almindelige gode borgere rammes af både top- og mellemskat. Løsning: Lav en skattereform så skatten på arbejde bliver max. 40%. Da vi samtidig ved, at det kun kræver, at man enten finder besparelser for 5% eller flytter om på 5% af de offentligt indtægter, er det ikke en stor opgave, så hvad venter vi på? Lad os tage opgøret med misundelsesretorikken. Eksempel nr. 3: I Sverige og Finland er læreruddannelsen en af de mest efterspurgte uddannelser. I Danmark er der snart ingen, der gider være lærer mere. Løsning? Ja, f.eks. kunne man gøre læreruddannelsen universitetsbaseret som i Sverige og Finland, og så kunne vi jo også fjerne nogle tåbelige regler, som Haarder har indført.

Fortsæt selv med eksempler. Eller slå op i vores program, hvor vi er kommet et stykke af vejen.

Så kære Kaspar, det er der, vi er. Måske er der ikke efterspørgsel efter den form for løsninger. I så fald fotsætter Pia K. og Fogh i fællesskab deres socialdemokratiske styre. Og det er i hvert tilfælde ikke ret borgerligt. Eller liberalt for den sags skyld ...

Kilde: