Vestager vil ikke i regering med SF

Ved valget i november sidste år næsten fordoblede SF sit mandatantal

Slettet Bruger,

23/03/2008

Ved valget i november sidste år næsten fordoblede SF sit mandatantal. Siden er fremgangen fortsat i meningsmåling efter meningsmåling. Det kunne give anledning til ønsker om ministerposter hos folkesocialisterne, hvis fremgangen endeligt skulle resulterer i et regeringsskifte.

Men så længe de Radikale skal lægge mandater til et regeringsskifte, skal Villy Søvndal ikke regne med, at den nu kasserede Rover bliver erstattet af en ministerbil. Det skriver Jyllands-Posten.

"Vi arbejder ikke for en regering med SF. Vi arbejder for en midterregering, der kan gennemføre de nødvendige reformer og føre en økonomisk ansvarlig politik, og det ser vi ikke SF som del af," siger Margrethe Vestager til Jyllands-Posten.

Det gør alligevel en forskel sidst på måneden
Dermed ryger Villy Søvndals ambitioner om at gøre SF til et regeringsparti i en regering med S og R.

"Hvis jeg skal være venlig og fair, er SF's politik ikke totalt ufinansieret. Der er finansiering for noget af det, men samlet set er der en årlig manko på 15 til 17 milliarder. Og som Mimi Jakobsen ville have sagt: Det gør alligevel en forskel sidst på måneden," siger Margrethe Vestager med henvisning til en gennemgang af SF's forslag, som de radikale har foretaget.

Undersøgelsen viser, at SF siden valget har fremlagt forslag, der samlet set vil koste skatteyderne 2 mia. kr. og kræve yderligere 18.000 offentligt ansatte i en situation, hvor man ikke kan få besat ledige stillinger som skolelærer, pædagog og plejepersonale.

"SF er kommet med mange gode og velmenende forslag, men vores ordførere må gå i folketingssalen og afvise at stemme for, fordi forslagene ikke er finansierede. For det andet har SF udskrevet arbejde til tusinder af offentligt ansatte. Det er fint nok, hvis SF så stillede op til at gennemføre de reformer, der skal til, for at medarbejderne er der, men der står SF af," siger Vestager om regeringens jobplan, som de radikale står bag i modsætning til SF og Socialdemokratiet.

På spørgsmålet om hvorvidt den radikale leder helt vil udelukke at sidde i regering med SF, svarer hun:

"På den første side i grundbogen om politik står der, at man aldrig skal sige aldrig, men det er grænsende til det usandsynlige," siger hun.

Rystet Ole Sohn
Kritikken fra Vestager ryster SF's politiske ordfører, Ole Sohn.

"Hendes udtalelser bygger på uvidenhed eller fordomme, og det er ikke klædeligt for en politisk leder," siger han og fortsætter:

"Vores finanslovsforslag er udtryk for en finanspolitisk stramning, hvor der kommer flere penge i statskassen, end der gives ud. Er der to partier, der har en fælles opfattelse af statens økonomi, er de radikale og SF, der har advaret regeringen mod overforbrug. Derfor er Vestager helt galt afmarcheret, og det gavner ikke samarbejdet i oppositionen," siger han.

Men det er en udlægning, som Vestager ikke kan stå inde for.

"Jo, det er muligt, at det ser sådan ud med SF's briller, men målet for os er ikke at blive rørt rundt i en gryde med en politik, vi kan ikke kan stå inde for," siger hun til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: