Venstreorienterede optøjer igen i nat

Slettet Bruger,

15/05/2007

"Gå nu hjem" og "Lad nu være".

Sådan lød råbene i går fra Christianshavns vinduer mod hærværksmænd fra Ungdomshuset, der i fællesskab med unge fra Christiania var taget til Christianshavn for at føre krig mod politiets nedrivning af et hus på fristaden.

59 blev arresteret da Christianshavn i går og i går nat blev udsat for gadekampe og hærværk af venstreorienterede aktivister - nogle helt ned i 10-års alderen. Aktivisterne kastede molotovcocktails, brosten, afføring og kloakvand gennem luften på Torvegade og ved Christianshavns Torv, så det var yderst farligt at opholde sig der. Barrikader blev opført af alt, hvad der nu var til hånde, andre menneskers cykler og miljøfarligt hårde hvidevareaffald. Danske Bank på Christianshavn blev også udsat for bevidst hærværk.

Dagens anledning var, at politiet efter ordre fra Slots- og ejendomsstyrelsen havde bevæget sig ind på fristaden Christiania for at nedrive et hus, Cigarkassen. Nedrivningaktionen mod huset, der var ulovligt beboet af tre hjemløse, blev sat i værk allerede kl. 08.00 i går morges og fremkaldte hurtigt voldelige aktivister mod Christianiabeboernes vilje. "Kom kun hvis du med humor og fred vil vise modstand", står der på fristadens hjemmeside.

Det forhindrede dog ikke en sms-kæde i at brede sig i aktivisternes netværk. Flere og flere kom til og stemningen blev værre. Hvor politiet gik få stykker sammen på Christiania, blev de angrebet og måtte flygte eller kæmpe sig fri med tåregas og knipler. En betjent fik kastet en brosten i hovedet fra tre meters afstand, da han blev mandet op på Pusherstreet. Kl. 10 var otte anholdt. Christianshavn Skole måtte alarmere forældrene og bede dem hente deres børn pga. faren fra de venstreorienterede aktivister.

Uroen kulminerede ved midnatstid, hvor der blev kastet sten mod en brandbil, som forsøgte at slukke tre brændende biler ved Orlogsmuseet. Øjenvidner beretter at omkring 300 mennesker var forsamlet ved optøjerne.

Omkring kl. tre var roen nogenlunde genoprettet. Barrikaderne brændte dog stadig ved sekstiden i morges.

Kilde: