Venstre: Ingen afstemning om EU-traktat

Slettet Bruger,

03/06/2007

"Det skal I ikke bryde jeres små kønne hoveder med." Sådan lyder meldingen til forveksling fra Venstre, der ikke vil ulejlige befolkningen med en afstemning om en ny EU-traktat.

"Hvis det ender, hvor vi formoder, kan man ikke være bekendt at ulejlige befolkningen med en folkeafstemning. Her må politikerne påtage sig et ansvar," siger Venstres europapolitiske ordfører, Charlotte Antonsen, til Jyllands-Posten.

Der skal holdes en folkeafstemning, hvis Danmark afgiver suverænitet, siger Grundloven. Men hvis regeringen kan barbere de punkter i traktaten væk, der kræver en afgivelse af suverænitet, kan forfatningstraktaten blive vedtaget af EU's regeringsledere uden at spørge befolkningen til råds.

Gammel vin på nye flasker
Traktaten indeholder alle de centrale elementer fra en ældre kuldsejlet traktat, der blev stemt ned af vælgerne i Frankrig og Holland, siger eksperter og diplomater ifølge Jyllands-Posten. Den kuldsejlede traktat indeholdt ni områder, der ifølge Justitsministeriet vil kræve en folkeafstemning, og som regeringen nu forsøger at fjerne fra den nye traktat.

Men det er der ikke gode chancer for, siger EU-eksperten Peter Vesterdorf. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skal nemlig også sikre, at de danske forbehold og den særlige danske sommerhusbeskyttelse kommer med i traktaten, og så er det begrænset, hvor mange ekstra krav han kan komme med.

"Hvis blot en enkelt af de ting, som Justitsministeriet pegede på, er med i en ny traktat, skal der være en folkeafstemning. Det kan man ikke komme udenom," siger Peter Vesterdorf, der er kontorchef i Håndværksrådet og ekspert i EU-jura.

Danmark ud af EU
Det vil betyde at Danmark og muligvis Irland bliver de eneste lande i EU, hvor vælgerne får lov til at give deres besyv med. Og det kan få konsekvenser for Danmarks fortsatte medlemsskab af EU.

"Hvis en folkeafstemning ender med et nej i Danmark, så kommer der ikke en ny. Så vil statsministeren føle sig tvunget til at melde Danmark ud af EU og få en associeringsaftale med EU ligesom Norge," mener Peter Vestdorf og henviser til, at Fogh Rasmussen tidligere har sagt, at med endnu et nej melder vi os i realiteten ud af EU.


mkr

Kilde: