Venstre-MF vil have mere gennemsigtighed i kommunernes økonomi

Slettet Bruger,

16/10/2007

Af Ole Birk Olesen

Den er helt gal med den kommunale budgetlægningsproces, mener Venstres Torsten Schack Pedersen, som er stedfortræder i Folketingets politisk-økonomiske udvalg. Processen giver et forkert billede af besparelser alle vegne, og borgerne har ikke en chance for at gennemskue det, fordi de reelle tal ikke er offentligt tilgængelige, mener han. Derfor vil Torsten Schack Pedersen nu have regeringen til at ændre den kommunale styrelseslov.

"Jeg opfordrer Lars Løkke til at ændre den kommunale styrelseslov, så kommunerne skal offentliggøre deres budgetudkast, og så de også skal have regnskabstal med fra årene forud og budgettal fra det indeværende år. Ligesom med finansloven," siger Torsten Schack Pedersen til 180Grader.dk.

Problemet er, at det ofte fremstår som om, kommunerne skal spare en masse penge, selvom det i virkeligheden slet ikke forholder sig sådan.

"I løbet af foråret kan alle udvalg i en kommune melde ind med, hvad de har af store tanker og lyster, og dem samler man så til et budgetudkast. Hvis man så sidste år havde en ramme på én milliard, så har man nu ønsker for 1,4 milliarder, og når man så kun må bruge 1,1, så lyder overskriften, 'Der skal spares 300 mio.'. Det er noget rod," siger Torsten Schack Pedersen.

Derfor må tallene lægges åbent frem, så både borgere og presse kan kontrollere, om det passer, når kommunerne siger, at der skal spares.

"I dag har borgerne ikke en kinamands chance for at gennemskue det," mener Torsten Schack Pedersen.

[email protected]

Kilde: