Uopdragne børn får diagnose og medicin

Slettet Bruger,

04/09/2007

Hvad mange længe har haft på fornemmelsen bliver nu bekræftet af sagkundskaben: Mange børn med diagnosen ADHD - før i tiden kaldet DAMP-børn - er ikke syge, men bare dårligt opdragede.

"Der er for mange børn, der får diagnosen ADHD, hvor det ikke er barnet, der fejler noget, men forældrene, der har brug for vejledning i omgangen med børn," siger familiepsykologen Margrethe Brun Hansen til Nyhedsavisen.

Antallet af børn, der får medicin mod ADHD, er steget eksplosivt de seneste år, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen. Over ti år er antallet af personer i behandling ottedoblet, og ifølge de seneste tal er 5.790 personer under 20 år medicineret med Ritalin.

Nemmere at acceptere en diagnose
Niels Egelund, der er professor i specialpædagogik, mener, at det for mange er lettere at skyde skylden for dårlig opdragelse over på en sygdom.

"Børn kan sagtens være hyperaktive og opmærksomhedskrævende, uden at de skal have en diagnose. Men for mange forældre er det nemmere at acceptere en diagnose end at erkende, at man er en mangelfuld forælder," siger Niels Egelund.

Han mener, at mange af de børn, der i dag får diagnosen ADHD, i virkeligheden har brug for en bedre opdragelse, hvor forældrene tør sætte nogle grænser. Og det er
familiepsykologen enig med ham i.

"I stedet for at give barnet en støttepædagog, er det forældrene, der har brug for en. Mange børn er alt for forkælede," siger Margrethe Brun Hansen, der også sidder i Familiekommissionen.

[email protected]

Kilde: