Udrejse-bøder møder modstand

Slettet Bruger,

01/12/2007

Regeringen skal ikke opkræve gebyrer fra unge, der vil benytte deres skattefinansierede uddannelse til at tjene penge i udlandet. Det mener flere eksperter om forslaget fra de økonomiske vismænd, der er blevet positivt modtaget af undervisningsminister Bertel Haarder (V). Det skriver Berlingske Tidende.

Formanden Finn Borch Andersen fra Danmarks Jurist og Økonomforbund, DJØF, kalder forslaget for "snæversynet og mangel på udsyn i en globaliseret verden." Og han møder opbakning fra Thomas A. Valentinsen, der er medlem af Syddansk Universitets bestyrelse.

"Sådanne protektionistiske idéer fungerer ikke i den globaliserede verden. De højtuddannede vil rejse til udlandet alligevel, hvis der attraktive job og vilkår. En straftold vil ikke holde dem tilbage - slet ikke de yngre generationer," siger Thomas A. Valentinsen til Berlingske Tidende.

Økonomisk stavnsbånd
Finn Borch Andersen fra DJØF ser forslaget som uambitiøst, da det fremstiller globaliseringen som en trussel, som Danmark må beskytte sig imod.

"Vi vil hellere gå den modsatte vej. Vi har brug for flere kandidater, som har erfaringer fra det internationale arbejdsmarked - ikke færre. Arbejdsmarkedets konkurrenceevne kan kun sikres ved, at arbejdsmarkedet er fagligt udfordrende og økonomisk rentabelt for de højtuddannede, ikke ved at etablere et økonomisk stavnsbånd," siger Finn Borch Andersen.

Hvis man gerne vil fastholde kvalificerede danskere, vil det ifølge Thomas A. Valentinsen være en bedre løsning at fjerne topskatten og sænke selskabsskatten.

[email protected]

Kilde: