Udenlandsk støtte til dansk klimateori: Ingen opvarmning, men istid

Khabibullo Abdusamatov, der er leder af rumforskningslaboratoriet ved Pulkovo-observatoriet i Skt

Slettet Bruger,

03/02/2008

Khabibullo Abdusamatov, der er leder af rumforskningslaboratoriet ved Pulkovo-observatoriet i Skt. Petersborg, giver nu støtte til den danske forsker Henrik Svensmark i diskussionen om global opvarmning. Abdusamatov mener i lighed med Svensmark, at stråling fra Solen står bag hovedparten af den globale opvarmning. Det skriver Jyllands-Posten.

Den russiske forsker spår samtidig, at vi fra 2055 til 2060 kan komme til at opleve en "lille istid", når mindre solstråling vil give sibirsk kulde i det nordlige Europa. Et fænomen man også oplevede for cirka 300 år siden.

Professor, dr. scient. Bent Vad Odgaard fra Geologisk Institut ved Aarhus Universitet beskæftiger sig med de klimaforandringer, der kan dokumenteres ud fra geografiske fakta.

"Der er naturlige udsving i solaktiviteten - og det var formentlig det, der stod bag den lille istid for 300 år siden. Man ved, at antallet af solpletter var lavere i den periode. Man ved også, at lav solaktivitet giver mere kosmisk stråling. Mere kosmisk stråling giver flere skyer, hvilket resulterer i mindre solstråling og lidt lavere temperature," siger Bent Vad Odgaard til Jyllands-Posten.

Han ønsker dog ikke at vurdere spådommen om en kommende istid.

[email protected]

Kilde: