Thornings velfærdsrettigheder vil koste København 1,5 mia om året

Slettet Bruger,

12/09/2007

Socialdemokraternes poltiske udspil "Velfærd - de næste skridt", der indeholder udmøntningen af partiets velfærdspolitik med de såkaldte 29 velfærdsrettigheder, vakte en del opsigt, da de blev præsenteret. Blandt andet kritiserede Venstre udspillet for ikke at foreslå en finansiering. Planen for finansieringen fremlægges først af Socialdemokraterne på fredag.

I mellemtiden har lokale Venstre-politikere bedt økonomiforvaltningerne i hhv. København og Århus om at regne på, hvad realiseringen af Socialdemokraternes velfærdsrettigheder vil koste, og det er ikke småører.

I København vil kommunens driftsudgifter vokse med 1,4-1,7 mia. kr. om året, og der skal ansættes 4.200-5.100 ekstra medarbejdere inden for sundhed, omsorg og børnepasning, og hertil kommer anlægsudgifter på i alt 2,35 mia kr. for at leve op til de fysiske krav i velfærdsrettighederne om maksimalt 24 børn i en skoleklasse og mindst 4 kvadratmeter pr. barn i daginstitutionerne, det skriver Jyllands-Posten i dag.

I Århus vil driftsudgifterne vokse med 701 mio. kr., og der skal ansættes 2.633 personer for at efterkomme kravene.

"Den plan vil smadre dansk økonomi"
Hos regeringspartiet Venstre, der netop selv har sat rekord i offentligt forbrug, er man skeptiske over for finansieringen af den Socialdemokratiske plan.

"Indtil videre har Socialdemokraterne bevidst valgt at holde skjult for den danske befolkning, hvad dets såkaldte velfærdsrettigheder vil koste, og det kan jeg godt forstå. Den plan kommer til at smadre dansk økonomi," siger politisk ordfører Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Venstre anslår driftsudgifterne på landplan til at ligge i omegnen af 50 mia. kr. og sætter samtidig spørgmålstegn ved, om det overhovedet er muligt at skaffe den fornødne arbejdskraft til at løfte opgaverne.

Forklaring følger
Hvor Socialdemokraterne vil finde pengene henne, og hvordan de samtidig vil holde sig udgiftsneutrale i forhold til regeringen, som bebudet af Helle Thorning Schmidt på partiets kongres i weekenden, må vi vente til fredag med at få at vide.

"Jeg ved godt, at Venstre har fået bestilt de beregninger, men vi fremlægger vores plan på fredag, og da vil man få svar. Indtil da må man styre sig," siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen.

[email protected]

Kilde: