Thorning vil - måske - have EU-afstemning

Slettet Bruger,

10/10/2007

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, skifter nu EU-kurs, skriver Politiken. Det er nemlig ikke udelukkende spørgsmålet om suverænitetsafgivelse, der skal afgøre om danskerne skal til folkeafstemning om EU-traktaten, mener hun. Tidligere har hun ellers stået side om side med regeringen med synspunktet om, at det er juraen og intet andet, der skal bestemme, om danskerne skal til stemmeurnerne. I den nye traktat har man fjernet selve ordet forfatning, EU-flaget og den fælleseuropæiske hymne, men den socialdemokratiske partiformand afviser altså ikke, at der stadig kan være elementer af politisk betydning.

"Jeg tror, at vi bliver meget klogere på det her spørgsmål, når vi ser traktaten. For så kan vi tage de to traktater og vurdere dem ved siden af hinanden. Vi var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at den gamle forfatningstraktat burde underlægges en folkeafstemning. Vi vil gerne se den nye traktat og foretage en lignende vurdering," siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen skal sammen med sine EU-kollegaer prøve at nå til enighed om traktaten på et topmøde i næste uge. Først derefter kan juristerne i EU-systemet og i det hjemlige justitsministerium gennemgå resultatet, og vurderere om en folkeafstemning er lovpligtig som følge af suverænitetsafgivelse.

"Vi regner faktisk først med, at det bliver i december måned," lød det fra Anders Fogh Rasmussen på sit pressemøde i går.

Regeringens flertal kan ryge
Men inden vi når så langt, socialdemokratiske overvejelser munde ud i, at der kommer en folkeafstemning under alle omstændigheder. Er socialdemokraterne med på afstemningen, ryger regeringens flertal for den nuværende kurs nemlig. For SF, Enhedslisten, Ny Alliance og Dansk Folkeparti er alle tilhængere af at sende traktaten ud til vælgernes bedømmelse. Alligevel afviser Helle Thorning-Schmidt, at sagen vil blive brugt til indenrigspolitiske drillerier.

"Vi vurderer strengt på traktaten, og vi vil fastholde en meget saglig gvurdering af traktaten," udtaler hun.

[email protected]


Kilde: