Thorning: Folkeskolepædagogik har slået fejl

Ansvar for egen læring - det har igennem mange år været et mantra hos mange folkeskolelærere

Slettet Bruger,

01/05/2008

Ansvar for egen læring - det har igennem mange år været et mantra hos mange folkeskolelærere. Og det er ifølge Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, årsagen til at for mange børn, som kommer fra hjem uden en boglig baggrund, tabes bag af vognen.

"Ansvar for egen læring betyder, at de, som kender alle koderne til, hvordan man holder et formfuldendt oplæg for klassen, hvordan man søger oplysninger på nettet og får hjælp hjemmefra, har langt bedre chancer for at klare sig," siger Thorning til Jyllands-Posten.

Hun vil bruge sine 1. maj-taler til at gøre op med en alt for akademisk folkeskole, hvor eleverne skal lave projektarbejde og selv tage ansvar for at blive klogere, i stedet for at få at vide af læreren, hvad der er op og ned.

"Der har sneget sig en akademisk måde at tænke på ind i folkeskolen, hvor børn præsenteres for ord som perspektivering, metode og problemformulering, før de overhovedet er i stand til at bruge de begreber. Det betyder, at vi har skabt et udskillelsesløb i folkeskolen, som ikke hjælper dem, der ikke kommer fra et bogligt hjem," siger Helle Thorning-Schmidt.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, afviser, at folkeskolen i dag bygger på ansvar for egen læring.

"Det er noget vrøvl. Der er enkelte skoler og enkelte lærere, der har eksperimenteret med den læringsteori, men jeg har været lærer siden 1982 og mødt i tusindvis af ansvarlige lærere, der altid har taget det fulde ansvar for, at deres elever lærte noget," siger Bondo, men fortsætter dog:

"Jeg vil stærkt advare mod udenadslære, som alle børn kan lære, men som ingen kan bruge i dag."

[email protected]

Kilde: