Tøvende kritik fra EUs ministre af Kinas overgreb i Tibet

EU's udenrigsministre der i øjeblikket er samlet i Slovenien har ikke svært ved at enes om, at fordømme Geert Wilders Fitna-film, men de kan ikke n...

Slettet Bruger,

30/03/2008

EU's udenrigsministre der i øjeblikket er samlet i Slovenien har ikke svært ved at enes om, at fordømme Geert Wilders Fitna-film, men de kan ikke nå til enighed om en fordømmelse af det kinesiske styres overgreb i det besatte Tibet. Det beretter Ritzau.

Det lykkedes dog i sidste enden efter pres fra blandt andre underigsminister Per Stig Møller, at få indført en forsigtig støtte til den tibetanske eksilleder, hvis land har været besat siden den kinesiske invasion i 1951.

Støtte fra EU's ledere er på betingelse af, at Dalai Lama søger selvstyre og ikke uafhængighed af Kina. Ingen lande anerkender dog Tibets suverænitet, og Dalai Lama har gentagne gange sagt, at han ikke ønkser uafhængighed for Tibet, men selvstyre.

"EU opfordrer til vidtgående og konstruktiv dialog, som berører kerneemner såsom bevarelsen af tibetansk sprog, kultur, religion og traditioner, står der i erklæringen," lyder de i udenrigsministrenes støtteerklæring.

Per Stig Møller vil ifølge Ritzau endnu ikke høre tale om en eventuel dansk ministerboykot af OL's åbningsceremoni i Beijing til august.

Ifølge ham vil det ikke virke med en boykot, og Per Stig Møller forsvarede i samme åndedrag, at han gik ind for en boykot af OL i Moskva i 1980.

"Moskva var på det tidspunkt ikke i gang med en liberalisering. Kina er trods alt i gang med en liberalisering. Moskva var i gang med at stramme skruerne. Der er sandelig en forskel," siger han til politiken.

Politiske ledere fra Frankrig, Tyskland og flere østeuropæiske lande hælder til at boykotte åbningsceremonien ved OL i Beijing til august.

[email protected]

Kilde: