Syv butikker politianmeldt for røvervideoer

Hvis du røver en butik, skal du have lov til at være anonym

Slettet Bruger,

14/03/2008

Hvis du røver en butik, skal du have lov til at være anonym. Datatilsynet tillader i hvert fald ikke, at ejeren at den butik du røver, offentliggør en video af røveriet.

Den århusianske guldsmed Preben Randløw, der netop blevet meldt til politiet af Datatilsynet, lagde en video af et røveri i hans butik på YouTube. Seks danske butikker og fabrikker har også fået en politianmeldelse for at vise billeder af kriminelle fra røverier. Det beretter avisen.dk.

Men ikke nok med det, da Preben Randløw blev kontaktet af Datatilsynet, spurgte de ham, om han havde tydens tilladelse til offentliggørelsen.

"Og så spørger de idiotisk, om jeg inden røveren flygtede havde fået en tilladelse til at offentliggøre billeder af tyven. Det er jo en farce. Jeg gør det da, da jeg vil have røveren fanget," siger Preben Randløw, der driver to guldsmedeforretninger i Århus og en i København, til avisen.dk.

Men det er altså ulovligt at offentliggøre billeder fra overvågningskameraer, også selvom formålet er at fange en røver.

Loven siger, at det er kun politiet som må modtage sådanne videoer - og de må så offentliggørebilleder af de kriminelle under omstændigheder, der er klart defineret i retsplejelove. Det er derfor, vi har anmeldt de her syv butikker for at have offentliggjort og videreformidlet billeder fra tv-overvågning, siger kontorchef Lena Andersen fra Datatilsynet.

Men det rører ikke Preben Randløw der selv vil have lov til at bestemme, hvad billeder af røverier, der er filmet i hans butik, skal bruges til.

"Og så er overtrædelsen jo sket i USA, da jeg har lagt videoklippet ud på YouTube. Og jeg regner ikke med, at der pludseligt står tre CIA-agenter i min butik," siger han.

Videoen er sidenhen blevet fjernet. Ikke pga. Datatilsynets henvendelse, men fordi Århus Politi har fanget en mand, der var i besiddelse af stjålne smykker til en værdi af 700.000 kr., der stammede fra røveriet af butikken.

[email protected]

Kilde: