Svenske unge ved ingenting om kommunisme

Slettet Bruger,

10/05/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

I Danmark ved skoleeleverne ikke hvor Nakskov ligger. I vores naboland, Sverige, ved de ingenting om kommunismen. Det viser en ny rapport fra den svenske forening Oplysning Om Kommunismen, baseret på en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Demoskop om svenske unges viden om kommunismen, samtidshistorie og det svenske nærområde omkring Østersøen, viser et gabende hul i de unges kendskab.

Det er snart 18 år siden, at berlinmuren faldt. Åbningen af arkiver i det tidligere sovjetunionen og flere andre østlande har givet historieforskere øget viden om de kommunistiske regimers rædsler og historie. En viden der tilsyneladende ikke er slået igennem blandt svenske skolebørn.

For år tilbage have svenskerne tilsvarende problemer med de unges viden om 2. verdenskrig og særligt holocaust. Men takket være en massiv oplysningskampagne kender 95 % af svenske skolebørn nu til Auschwitz, mens 90 % aldrig har hørt om Gulag.

Og listen fortsætter:
- en ud af hundrede vidste hvad en bolsjevik var
- 40 % mener, at kommunismen har bidraget til verdens velstand
- 99 % kender ikke til begrebet kollektivisering
- 43 % tror, at det samlede antal ofre for kommunismen er én million eller færre
- 18 % tror, at det er færre end 10.000, i hele verden, i hele det 20. århundrede

Resultatet ryster historieprofessor Bent Jensen:

"Hvis den svenske undersøgelse blot er nogenlunde repræsentativ, har det svenske undervisningssystem jo spillet totalt fallit. Jeg kender ingen lignende undersøgelser fra Danmark eller andre lande, men uvidenheden om kommunismens forbrydelser er stor, og jeg modtager mange henvendelser fra unge og yngre mennesker, som fortæller, at de hverken i grundskolen eller gymnasiet har hørt noget om disse ting," siger han til 180Grader.dk.

Bent Jensen finder undersøgelsen interessant. En lignende undersøgelse af danske skoleelevers kendskab til kommunismen ville være gavnlig, mener han og slutter:

"Jeg håber ikke, at uvidenheden blandt danske unge er lige så omfattende."

Måske ved danske skolebørn mere om Gulag end om Nakskov. Man har sine tvivl.

Kilde: