Svenske politikere kontrollerer lukket Barsebäck

Slettet Bruger,

01/12/2007

At man i Sverige tager sikkerhed alvorligt, kan der ikke herske nogen tvivl om. Især ikke efter Sydsvenska Dagbladets afsløring af, at den svenske stat hvert år bruger 400.000 svenske kr. (320.000 kr.) for at undersøge sikkerheden på det lukkede Barsebäck-værk. Det beretter tv2.dk.

Den sidste reaktor blev lukket for to år siden, blandt andet efter pres fra danske atomkraftsmodstandere. Alligevel giver værket beskæftigelse til de 14 politikere, der udgør Kävlinges sikkerhedsnævn. Nævnet har til opgave at kule­grave og oplyse om sikkerheden på atom­kraftværket, men er ikke forpligtet til at redegøre for, hvad skatteydernes penge bliver brugt til.

På trods af, at risikoen for en ulykke på det nedlagte værk er minimal, vil Kävlingenævnet være beskæftiget, til Barsebäck bliver revet ned om 20 år.

"En stor skandale"
"Og så længe vil bidraget blive betalt," bekræfter Stefan Appelgren fra det svenske miljøministerium over for Sydsvenska Dagbladet.

Den svenske stat betaler hvert år to millioner svenske kroner (1,6 mio. kr.) til i alt fem sikkerhedsnævn, der er oprettet i kommuner med et atomkraftværk. Kjell-Erik Karlsson fra Vänsterpartiet har talt med medlemmer af de fem nævn, som ikke engang vidste, at de sad i sådan et udvalg. Ifølge Karlsson er der ingen myndigheder, der ved, "hvad de egentlig går og laver".

"Jeg synes, at det er en stor skandale, at nævnenes regnskaber ikke granskes. De kan jo frit disponere over de 400.000 kroner uden tilsyn," siger Kjell-Erik Karlsson, der tidligere har siddet i Riksdagen, til Sydsvenska Dagbladet.

[email protected]

Kilde: