Sundhedsekspert om Michael Moore-film: Propaganda til analytisk dumpekarakter

Slettet Bruger,

20/09/2007

En af Danmarks førende sundhedseksperter, Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Univeristets Instutut for Sundhedstjenesteforskning, har været inde og se Michael Moores nye film "Sicko". I dagens Kristeligt Dagblad gennemgår han en række af filmens påstande, og det vil være synd at sige, at han er ubetinget begejstret.

"Det er et stærkt og enøjet partsindlæg, ja, jeg vil næsten kalde den en propagandafilm, fordi den betjener sig af de redskaber, som propaganda gør. Den taler udelukkende til følelserne, men set med analytiske øjne er den til dumpekarakter. Dokumentationen er selektiv, og man bliver ikke klogere på de værdier, der ligger bag det amerikanske sundhedsvæsen," siger Møller Pedersen blandt andet.

Han er nogle af Møller Pedersens kritikpunkter:

- Filmens oplysninger om, at USAs sundhedsvæsen er det 38. bedste i verden stammer fra en undersøgelse, som WHO har foretaget baseret på middellevetid. Undersøgelsen er ifølge professoren "ikke det papir værd, den er skrevet på".

- "Sicko" bringer blandt andet eksempler på en mand, der ikke har råd til at få ordnet tænder og et forældrepar, der kun kan få et og ikke to høreimplantater til deres datter. Sådan er det også i Danmark påpeger Kjeld Møller Pedersen. Eksemplerne er derfor ikke et udtryk for et "perverteret amerikansk sundhedsvæsen, men derimod et billlede på de problemer alle lande i den vestlige lande har med at prioritere".

- "At påstå, som Moore gør, at det hele skyldes, at præsident Nixon i 1971 indgik en art studehandel med sundhedsindustrien, tenderer historieforfalskning", siger professoren om filmens beskrivelse af mange amerikanernes manglende sygesikring.

For ikke selv at blive beskyldt for enøjethed, skylder jeg at sige, at professoren i lighed med Moore mener, at det amerikanske sundhedsvæsen trænger til reformer i retning af europæiske modeller.

[email protected]

Kilde: