Store pengepræmier til postbude, der ikke pjækker

Det skal ikke kunne betale sig at pjække

Slettet Bruger,

23/01/2008

Det skal ikke kunne betale sig at pjække. Det er indstillingen hos Post Danmark, hvor man nu tager utraditionelle metoder i brug for at nedbringe det høje fravær hos de ansatte. På årsbasis vil den statsejede virksomhed trække lod om otte pengepræmier á 100.000 kr. blandt de medarbejdere, der ikke har haft noget fraværd i det sidste år. Det skriver Berlingske Tidende.

Alene sidste år er fraværet steget fra 8 til 8,6 pct. Men det skal fraværslotteriet rette op på. Foruden de fuldstændigt fraværsfrie medarbejdere, kan medarbejdere med max to fraværsdage deltage i en lodtrækning om 24 gavekort på 25.000 kroner og en række mindre gaver til en værdi af 500 kroner.

"Målet er at sygefraværet falder med 10 procent til næste år. Her kan præmieordningen selvfølgelig ikke stå alene. Vi kan se, at der er en nøje sammenhæng mellem ledelse, medarbejdertilfredshed og sygefravær i de enkelte enheder, og det har vi lavet et centralt sygefraværsprojekt, som vi skal følge op på," siger Hans Erik Nielsen, vicedirektør i Post Danmark, til Berlingske Tidende.

"En syg ordning"
Hos fagbevægelsen LO er man knap så begejstret for Post Danmarks fraværslotteri. Næstformand Lizette Risgaard kalder den ligefrem for en "syg ordning."

"En sådan ordning kan jeg kun have foragt til overs for. I stedet for at bruge pengene på at forbedre arbejdsmiljøet, så vælger Post Danmark en populistisk fremgangsmåde. Folk lægger sig ikke syge med vilje, og jeg tror ikke, at det her får medarbejderne til at slæbe sig på arbejde, selvom de har lungebetændelse," siger Lizette Risgaard.

Glidende opfattelse
Den vurdering er Dansk Arbejdsgiverforening uenig i. Chefkonsulent Erik Simonsen mener ikke, at præmieordningen sender et signal om, at de ansatte pjækker for meget.

"Der vil altid være en glidende opfattelse af, hvornår man er så forkølet eller har så meget feber, at man ikke kan gå på arbejde. Den opfattelse kan man skubbe til. Det er ikke ensbetydende med, at man siger, at folk pjækker," siger Erik Simonsen til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: