Spanien overhaler os med skattelettelser

Slettet Bruger,

01/10/2007

Med en socialistisk regering ved roret gennemfører Spanien en skattereform, der siger spar to til den danske regerings. Det viser en analyse, som tænketanken CEPOS har foretaget. Reformen indeholder blandt andet en sænkning den øverste marginalskat fra 45 til 43 pct., ligesom beskæftigelsesfradraget øges. Til det bruger den spanske regering 0,4 pct. af BNP, hvilket ville betyde en skattelettelse på 7 mia. kr. under danske forhold, viser tænketankens beregninger.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen så gerne, at den danske regering lod sig inspirere af spaniernes succes med at løsne skatteskruen.

Danmark halter efter
"Det er bemærkelsesværdigt, at Spaniens socialistiske regering sænker den øverste marginalskat til 43 pct. Dermed er den øverste marginalskat i Spanien sænket med 13 pct.point siden 1999. Det bemærkes også, at Danmark siden 1999 har gennemført 3 skattereformer og alligevel halter efter Spanien, når det handler om at tilpasse topbeskatningen til globaliseringens udfordringer. Herhjemme er marginalskatten i toppen blot sænket med 0,3 pct.point siden 1999. Og den nye skattereform sænker heller ikke den øverste marginalskat, der således stadig ligger på 63 pct.", siger Mads Lundby Hansen.

Foruden den lavere marginalskat og øgede fradrag kan spanske skatteydere også se frem til en skat på 18 pct. for næsten al kapital- og aktieindkomst, mens virksomheder slipper med en selskabsskat på 25-30 pct., afhængig af deres størrelse.

[email protected]

Kilde: