Solen er god mod kræft

Slettet Bruger,

30/04/2007

Af Morten Løfberg

Længe har det været sikker viden, at de rige lande på den nordlige halvkugle har langt flere kræfttilfælde end i udviklingslandene som følge af forurening fra industri og biler.

Men nu viser det sig, at det måske slet ikke er tilfældet. Det skyldes i stedet, at vi får for lidt sol. Det skriver den canadiske avis Globe and Mail på deres hjemmeside.

"Dem der prøver at gøre forurening til den vigtigste årsag bag kræft i de vestlige lande er på jagt efter en bussemand, der ikke eksisterer. Den kritiske faktor er snarere mangel på D-vitamin," siger Reinhold Vieth, professor på Toronto Universitet og en af verdens førende eksperter på området.

Han får opbakning af en endnu ikke offentliggjort amerikansk undersøgelse blandt 1200 kvinder. Den viser, at spørgsmålet om nok D-vitamin spiller dobbelt så stor rolle på antallet af kræfttilfælde, som om man ryger eller ej.

Solråd må ændres
Blot 10 til 15 minutters daglige stærke solstråler kræves ifølge forskerne for at kunne opnå et så højt niveau af D-vitamin, at kroppens modstandskraft styrkes væsentligt. Undersøgelserne går dermed stik imod den hidtidige sunde fornuft i kræftdebatten. Den har dikteret, at man skal holde sig væk fra middagssolen og under alle omstændigheder bruge masser af solcreme.

D-vitamin menes udover kræft også at kunne mindske risikoen for en lang række andre sygdomme som sclerose, sukkersyge og knogleskørhed.

Kilde: