Snyder borgerne med EU-traktat

Slettet Bruger,

15/06/2007

Når EU's regeringschefer næste uge samles til topmøde i et forsøg på at få vedtaget en ny køreplan for den forkastede EU-traktat, forsøger de i virkeligheden at snyde befolkningen ved at "camouflere" forfatningen. Det er budskabet fra Valéry Giscard D´Estaing, der var formand for konventet, der udarbejdede det oprindelige traktatudkast, i en kronik i Politiken i dag.

"De mest nyskabende elementer vil blive gennemført som ændringer af traktaterne fra Maastricht og Nice. De tekniske forbedringer vil blive samlet i en karakterløs og smertefri traktat. Alle disse tekster vil blive præsenteret for medlemslandenes parlamenter, der vil stemme hver for sig. Således vil offentligheden uden at vide det tilslutte sig nogle beslutninger, som man ikke tør præsentere åbenlyst," skriver den tidligere franske præsident blandt andet.

Han kalder desuden fremgangsmåden for "en god øvelse, hvis man ernærer sig som tryllekunstner". Og kritikken er rigtig mener en af Danmarks ledende EU-eksperter, Marlene Wind fra Københavns Universitet.

"Lederne har sagt til sig selv: Vi bliver nødt til at lave den samme traktat, men få den til at ligne noget andet. Det er ikke noget kønt syn, for det tvinger dem til at lyve," udtaler hun til Politiken.

Forhandlinger for lukkede
Folkeafstemninger i Holland og Frankrig i 2005 satte forfatningstraktaten på standby. Derfor har Tyskland, der har EU-formandskabet i øjeblikket, som erklæret mål at undgå folkeafstemninger denne gang. Men det har blandt andet betydet, at arbejdet med traktaten har været alt for lukket, mener flere kritikere.

"Jeg tror, at tendensen til lukkethed omkring de her vigtige ting i effektivitetens navn vil være en belastning i forhold til europæiske borgeres accept," siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Svend Auken.

Selv i regeringspartiet Venstre er man enig i kritikken:

"Merkel har grebet det her anderledes an, end vi ville have gjort i Danmark, hvor vi har en tradition for åbenhed," mener EU-ordfører Charlotte Antonsen, der dog ikke er enig i den overordnede kritik af traktaten:

"Man snyder ikke borgerne. Tværtimod lytter man til dem ved at tage alle statslignende symboler ud".

EU har arbejdet med forfatningstraktaten siden i 2001.

Kilde: