Af Ole Birk Olesen
Vi kan lige så godt glemme alt om at udrydde dræbersneglen i Danmark. Det eneste, vi kan gøre, er at holde bestanden nede, og det kræver sneglejagt år ud og år ind, resten af vore dage. Det er budskabet fra Hans Erik Svart, biolog i Skov- og Naturstyrelsen."Vi får mange tilkendegivelser om, at hvis man gør noget i et lokalt område, så kan man faktisk holde dem nede. Men man skal selvfølgelig blive ved, og hvis man ser hele Danmark under ét, så vil der være snegle fremover. Sneglen er kommet for at blive, medmindre der kommer en dyreart, som finder ud af at spise dem, eller de bliver ramt af sygdom," siger Hans Erik Svart til 180Grader.dk.
Vil det sige, at husejere dag ud og dag ind i resten af deres liv skal gå rundt og samle snegle i deres have?
"Nej, man behøver ikke gøre det hver dag. Hvis man får bestanden ned på et lavere niveau, så tror jeg, at indsatsen kan begrænses. Så vil det være noget med en intensiv indsats om foråret. De haveejere, der gør det, får resultater af det."
Skal vi ikke bare vænne os til, at der er kommet en ny dyreart til Danmark, som kan være irriterende på samme måde som fluer og myg er det, men som, uanset hvad vi gør, vil være her?
"Jo, vi har fået en ny dyreart. Vi kan ikke udrydde den, og vi skal nok vænne os til den. Men vi kan godt samtidig gøre noget, og hvis vi bekæmper den der, hvor vi bor, så har vi chancen for at holde den nede på et mere tåleligt niveau."
Naturlige fjender
Vil vore hjemlige dyrearter ikke efterhånden lære at sætte pris på den enorme forekomst af dræbersnegle som fødekilde og i stigende grad stå for en naturlig bekæmpelse af dem?
"Jo, der er allerede dyrearter, som spiser dem. Løbebiller og alle paddearterne spiser æggene og de små snegle, og pindsvin og grævlinge spiser de store. Så kan vi håbe på, at der også er andre dyr, som vil begynde at spise dem - at f.eks. kragefugle vil opdage, at de snegle er spiselige og fyldt med proteiner."
Kan man i længden have så massiv en repræsentation af en dyreart, uden at en anden dyreart opdager, at der her er en fødeniche for den?
"Nej, men tænk på den store sorte skovsnegl. Den spises kun af grævlingen og pindsvinet, mens de små er føde for andre arter også, padder f.eks. Måske kommer der flere padder ud af det her, fordi de nu har et større fødegrundlag, og så vil det blive reguleret ad den vej."
Er det ikke kun folk med prydhaver, der har grund til at hidse sig så meget op over den snegl? Kan andre ikke være ligeglade?
"Nej, det kan de ikke. Bare man går på fortove eller stier engang i mellem, kan man blive irriteret over sneglen. Den optræder jo nogen gange i så store mængder, at folk fortæller, at de ikke kan gå nogen steder uden at træde på dem. Det må vi også tage med," siger Hans Erik Svart.
[email protected]