Skatter gør det dyrt at leve i Danmark

Pengene holder ikke længe, hvis man skal gøre sine indkøb i Danmark

Slettet Bruger,

09/01/2008

Pengene holder ikke længe, hvis man skal gøre sine indkøb i Danmark. En kurv af typiske forbrugsvarer, som i gennemsnit koster 100 kroner i EU, skal der herhjemme betales 139 kroner for, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Jyllands-Posten.

Priserne i Danmark er næsten 35 pct. højere end i Tyskland, Holland, Italien eller Luxembourg, hvilket placerer Danmark som det absolut dyreste EU-land.

"Den eneste trøst er måske, at det er dyrere i Norge og Island, selvom vi nok ikke kan bruge den oplysning til ret meget, når kassebonen overrasker," siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, til Jyllands-Posten.

Høje lønninger
En af årsagerne til de høje danske priser er en moms på 25 pct., som kun matches af ét andet EU-land, nemlig Sverige.

"Men Sverige har en differentieret moms med lavere satser på blandt andet fødevarer, medicin med videre," siger Jes Asmussen.

De høje danske lønninger er også med til at presse priserne op. På den anden side gør det høje indkomstsniveau det lettere at betale de høje priser. Endelig har Danmark en restriktiv lovgivning, der gør det svært for udenlandske konkurrenter at komme ind på markedet, siger brancheforeningen De Samvirkende Købmænd.

[email protected]

Kilde: