Skattepakken øger mangel på arbejdskraft

Slettet Bruger,

05/09/2007

Et af de vigtigste konservative argumenter for skattelettelser har, som det hed i fredagens Weekendavisen, været et "hensyn til arbejdsu´bu´et". Det danske samfund skulle have flere hænder, men den aftale man indgik med Dansk Folkeparti har den stik modsatte effekt, skriver Berlingske Tidende i dag. En analyse fra Danske Bank viser, at aftalen umiddelbart vil give et ekstra udbud på 2.000 personer. Men det overgås af det ekstra behov, virksomhederne får for ny arbejdskraft, når lavere skat giver stigning i aktiviteten.

"I de første par år forværrer skattepakken manglen på arbejdskraft," siger chefanalytiker i Danske Bank Steen Bocian.

Han påpeger også, at beskæftigelsesfradraget, som er en vigtig bestanddel af skattepakken virker "kontraproduktivt i forhold til at øge arbejdsudbuddet".

Ifølge regeringens egne tal skulle skatteaftalen indebære, at udbuddet af arbejdskraft øges med 7.300 personer. Men den konservative skatteordfører Jakob Axel Nielsen erkender dog, at det kan tage tid.

"Det kan være, at det øger manglen på kort sigt. Men det virker på lang sigt, og derfor er vi nødt til at gøre det. Det er et håndtag til at øge udbuddet af arbejdskraft, og derfor skal vi dreje på det håndtag," mener han.

Ifølge Danske Bank vil aftalen først i 2015 give en positiv effekt på arbejdsudbuddet.

[email protected]

Kilde: