Skatteministeren skal give øl for tabt væddemål

Slettet Bruger,

06/07/2007

Af Ole Birk Olesen

Nu ligger det endelig fast, at skatteminister Kristian Jensen skal give øl til Skatteborgerforeningen, fordi han endnu engang har opkrævet mere i skat, end han havde gættet på sidste år.

Skatteborgerforeningen forventer, at skatteministerens omgang kommer til udbetaling i forbindelse med markeringen af årets skattefrihedsdag - en dag som er central for væddemålet. Skattefrihedsdagen er beregnet på baggrund af skattetrykket. Er skattetrykket f.eks. på 50 procent, så sættes skattefrihedsdagen til lige præcis den dag, hvor halvdelen af året er gået, for på denne dag kan man endelig begynde at tjene penge til sig, mens man det foregående halvår kun har tjent penge til Skatteministeriet.

Sidste år blev dagen fejret af Skatteborgerforeningen den 30. juli på baggrund af Skatteministeriets forventninger til skattetrykket i 2006.

"Desværre har det gang på gang vist sig - når statens finanser gøres op - at ministeriet har været for optimistisk i sin prognose, og at skattefrihedsdagen i virkeligheden lå nogle dage senere på året end lovet," forklarer formanden for skatteborgerforeningen, Thorkild Poulsen.

Udfordrede skatteministeren
Derfor udfordrede Skatteborgerforeningen sidste år skatteminister Kristian Jensen til et væddemål: Hvis regnskabstallene senere viste, at 30. juli en korrekt dato, så ville Skatteborgerforeningen give øl til hele Skatteministeriet - hentet i Tyskland, pointerer foreningen. Havde ministeriet igen været for optimistisk, således at dagen skulle rykkes i den forkerte retning, så var det omvendt skatteministeren, der skulle give øl.

Skatteministeren tog imod udfordringen, men allerede samme efterår måtte han indrømme, at det ikke så godt ud. Nu foreligger de endelige tal, som viser, at Skattefrihedsdagen 2006 er rykket hele to dage den forkerte vej - til 1. august.

"Dermed er Skattefrihedsdagen stadig ikke nede på det niveau, som Socialdemokraten Poul Nyrup i sin tid overtog fra den borgerlige Schlüter-regering," påpeger Thorkild Poulsen, der samtidig anviser en let vej til et lavere skattetryk:

"Hvis regeringen afskaffer top- og mellemskat, vil skattefrihedsdagen falde ca. fem dage tidligere end ellers. Var det sket sidste år, havde det været os, der gav øl og ikke omvendt. Vi ville glædeligt have byttet nogle procenter på dåse for nogle færre skatteprocenter på selvangivelsen."

Kilde: