Selvmordsforsøg giver asyl i Danmark

Slettet Bruger,

05/08/2007

Hvis man skal søge om asyl i Danmark, hjælper det at være psykisk syg. Afviste asylansøgere kan nemlig godt få opholdstilladelse alligevel, hvis bare de har været syge i lang nok tid. Og det er det øjensynligt nogle asylansøgere, der udnytter.

"Det er ikke alt, de vil have med i deres sygejournaler. De ved godt hvilke sygdomme, der er bid i, når advokaten behandler deres sag," siger sygefaglig leder på Kongelunden asylcenter, Jytte Børgensen, til Politiken.

En af måderne at få anerkendt en psykisk sygdom er ved at forsøge at tage sit eget liv. Siden 2001 og der sket en tredobling i selvmordsforsøg i selvmordsforsøg blandt danske asylansøgere, men hvor mange af disse, der er udtryk for et ægte ønske om at ende sit liv, er tvivlsomt. Kongelundens personale beretter således om asylansøgere, som "forsøger at begå selvmord ti minutter i tolv, lige før de har en aftale klokken tolv."

"De starter med at simulere"
Hos Dansk Folkeparti gør det indfødsrets- og uddannelsesordfører Søren Krarup "vred", når afviste asylansøgere bruger psykisk sygdom til at forhale hjemsendelsen.

"Hvis selvmordsforsøg er en metode, afviste asylansøgere bruger for at få deres vilje, er det jo tvivlsomme selvmordsforsøg. Jeg er vred på de personer, der nægter at rejse hjem, når de bliver afvist. De driver sig selv og deres børn ud i psykisk sygdom," siger han.

Chef for asylafdelingen hos Dansk Røde Kors, Jørgen Chemnitz, mener dog, at en fingeret psykisk sygdom med tiden kan blive virkelig.

"De starter med at simulere, men det ender i alvorlig virkelighed. Det er ikke mennesker, der snyder og bedrager, men mennesker i dyb nød og afmagt, der bruger de eneste midler, de har."

[email protected]

Kilde: