Samuelsen tilbyder Hjort skatteaftale

Slettet Bruger,

06/11/2007

Af Ole Birk Olesen

Det var ikke ligefrem venneland, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen fra Venstre var havnet i, da han her til formiddag var til vælgermøde hos Saxo Bank for især at diskutere dansk skattepolitik med bl.a. Ny Alliances Anders Samualsen.

"Jeg er ked af - men sådan er det jo hver gang, jeg er sammen med jer - at jeg bliver puttet over i den der kasse med modstandere af skattelettelser. Det er en misforståelse, for jeg er ikke modstander af skattelettelser. Jeg synes også, at vi betaler rigeligt i skat i Danmark, og regeringen har faktisk også gennemført to gange ti mia. kr. i skattelettelse," sagde Claus Hjort Frederiksen, men fortsatte så:

"Min opfattelse er bare, at skattelettelser skal gennemføres, når økonomien tillader det, og der må jeg sige, at vi lever på grænsen af en overophedning af den danske økonomi for øjeblikket."

Samuelsen tilbød håndslag
Anders Samuelsen var mere på hjemmebane hos banken, der har skudt en million kroner ind i Ny Alliance i håb om, at partiet vil kæmpe for en lavere marginalskat. Efter at Claus Hjort Frederiksen havde udtalt sin støtte til skattelettelser, rakte Anders Samuelsen hånden ud til en skatteaftale med Claus Hjort Frederiksen på stedet.

"Jeg vil gerne spørge dig, Claus, skal vi ikke bare give hinanden håndslag på, at vi laver sådan en skattereform?" nåede han at spørge, inden han blev afbrudt af klapsalver fra publikum:

"Og at vi afgiver det løfte, at selvfølgelig laver vi en reform på den måde, at der ikke bliver hevet mere op af lommerne, end der puttes ned i dem. Det kan vi jo bare give hinanden håndslag på. I bund og grund drejer det her sig om, om VK-regeringen, som jo kommer til at fortsætte efter valget, skal styres af laveste fællesnævner, Dansk Folkeparti, eller af Ny Alliances visioner. Det er så op til jer."

Hjort: Nemt at lette skatten
Claus Hjort Frederiksen indgik ikke aftalen, selvom han ikke mente, det var et problem at lette skatten - kun at finde pengene til det.

"Det svære er jo ikke at diskutere, hvor vi vil give skattelettelserne. Det er jo lige som at gå ind i en bolchebutik og sige, 'hallo, hvor skal vi have skattelettelserne?'. Det svære er da at finde finansieringen af det og finde den politiske enighed om, hvordan det skal finansieres. I lyset af hvad vi har diskuteret gennem år, kan jeg godt se visse vanskeligheder ved at finde finansieringen, når den tid kommer," sagde Claus Hjort Frederiksen.

Anders Samuelsen mente omvendt, at Ny Alliance har fremlagt et finansieringsforslag.

"Men det er ét regneeksempel på, hvordan det kan gøres. Vi kan så diskutere, hvor meget vores forslag er underfinansieret om 40 år. Finansministeriet siger 26 mia. kr., men har glemt effekten af vores efterlønsreform og vores justeringer af overførselsindkomster, men så lad os da sige, at den er underfinansieret med 15 mia. kr., forudsat at der ingen dynamiske effekter viser sig om 40 år. Kan man løse det problem? Ja, man kan bare hæve skatten til 42 procent - det kan vi godt leve med i forhold til 63 procent," sagde Anders Samuelsen.

Og så gik de hver til sit igen for at arbejde videre på hver deres valgkampagne. Claus Hjort Frederiksen skal vælges i Nordsjælland, men ser ud til at skulle kæmpe om det samme mandat som finansminister Thor Pedersen. Måske et lille løfte om lavere skat kunne hjælpe i det nordsjællandske?

[email protected]

Kilde: