Ritts egne vælgere tror ikke på hende

Slettet Bruger,

12/07/2007

Vælgerne ser ikke med milde øjne på Ritt Bjerregaard (S) og hendes brudte boligløfte. 27 pct. af de københavnere, der ved sidste kommunalvalg stemte på den nuværende overborgmester, finder det "mindre sandsynligt", at de vil stemme på hende ved næste valg. Det viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

Men når valget kommer, vil vælgerne have glemt deres utilfredshed, mener Ritt Bjerregaard.

"Jeg tror overhovedet ikke, at sådan en sag er udslagsgivende. Det er den i øjeblikket, men det er den slet ikke i valgsituationen," siger den københavnske overborgmester.

Skoleeksempel på løftebrud
Ritt Bjerregaard er kommet i stormvejr, efter at hun hævdede, at hendes løfte om at bygge 5.000 boliger til 5.000 kr. om måneden på fem år slet ikke var et løfte alligevel. Og Ritt skal ikke regne med, at vælgerne glemmer dette lige med det samme, mener valgforsker ved Københavns Universitet, Hans Jørgen Nielsen, der kalder det et skoleeksempel på løftebrud.

"Vi ved fra vælgerundersøgelser, at de spektakulære sager glemmer folk ikke så let. Og den her boligsag er et skoleeksempel på en politiker, der ikke har holdt sit løfte," siger han.

R: Politikerlede
Blandt alle de københavnske vælgere mener hele 62 pct., at Ritts brudte boligløfte skader hendes troværdighed. Og det forstår de Radikales boligordfører Charlotte Fischer godt.

"Det skaber et troværdighedsproblem og politikerlede, hvis politikere skråsikkert stiller sig op og lovet noget, men så bagefter kommer og siger, at det altså var under forudsætning af, at regeringen gjorde sådan og sådan. Det skal man sige fra starten. Vælgerne kan med rette føle, at hun ikke lever op til de forventninger, som hun selv har skabt," siger Charlotte Fischer.

S: Borgerligt benspænd
Men hvis man spørger socialdemokraterne, skal skylden placeres hos VK-regeringen. Den bruger nemlig planloven til at forhindre Københavns Kommune i at sælge grunde til under markedspris til bygherrer, der til gengæld forpligter sig til at bygge billige boliger, siger den socialdemokratiske boligordfører Bjarne Lautsen.

"Det er den borgerlige regering, der laver benspænd, så Ritt ikke kan holde sit løfte. Det her handler meget om politik," siger Bjarne Lautsen, der gerne vil have ændret planloven.

[email protected]

Kilde: