Ritts boliger bygges af østarbejdere

Slettet Bruger,

09/11/2007

5.000 boliger til 5.000 kr. om måneden kan ikke bygges med dyr, dansk, fagforeningsarbejdskraft. Derfor har Fonden for Billige Boliger, som Ritt Bjerregaard har lagt byggeopgaven i hænderne på, entreret med et estisk selskab.

Ritts 12 første boliger bygges og monteres nemlig i Estland for derefter at blive sejlet hertil sammen med estiske arbejdere. De estiske arbejdere skal montere lejlighederne i Sydhavnen, og de er ifølge deres estiske arbejdsgiver garanteret den danske minimumstimeløn på 105 kr. i timen. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

"Det kommer ikke til at ske"
Men det er man lagt fra tilfredse med hos Træ-Industri-Byg (TIB). Hos TIB ønsker man, at de estiske arbejde skal på overenskomst hos dem, og kommer de ikke det, er man klar til at aktionere.

"Vi har sagt til Fonden for Billige Boliger og Københavns Kommune, at vi i god tid, inden de gik i gang, ville lave en lokal forhandling om deres reelle løn. Vi vil ikke acceptere, at de kommer til at gå til dansk minimalløn. Det kommer ikke til at ske. For os er det en vigtig sag og et princip, fordi vi ved, at det her vil gentage sig mange gange," siger Palle Bisgaard fra TIB til Berlingske Tidende.

Tøvende accept fra fagforeninger
I første omgang var fagforeningerne ikke begejstrede ved udsigten til, at lejlighederne skulle bygges i Estland af arbejdere uden tilknytning til en fagforening, men konjunktursituationen gjorde, at de modstræbende sagde ja.

"Det var aldrig gået, hvis der havde være ledighed i dansk byggeri. Men selv om det ikke ligefrem var vores livret, så havde Ritt ingen anden udvej," siger John Larsen, formand for byggegruppen i 3F, om hvorfor fagforbundet aligevel accepterede den estiske løsning og tilføjer:

"Alle vidste, at de boliger ikke kunne opføres til den pris, hvis ikke hun gik udenlands."

TIB er nu ifølge Berlingske Tidende på vej ud på byggepladsen. Riit Bjerregaard har ingen kommentarer.

[email protected]

Kilde: