Reuters ubådsbilleder var fup

Slettet Bruger,

11/08/2007

Danske journalister, der ikke kan kende forskel på ud og ind, har nu fået selskab af nyhedsbureauet Reuters, hvor man ikke kan kende forskel på film og virkelighed. Det engelske nyhedsbureau indrømmer, at man er kommet til at sende optagelser fra filmen Titanic ud sammen med historien om den russiske ubåd, der i sidste uge plantede et flag under Nordpolen. Det beretter den finske avis Ilta-Sanomat.

Det var en 13-årig finsk dreng ved navn Waltteri Seretin, der lagde mærke til lighederne mellem de påståede billeder fra russernes ubåds-færd og den Oskar-vindende film med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i hovedrollerne.

Dette fik både udenlandske og danske medier - blandt andet Politiken, TV 2 Nyhederne og Nyhedsavisen - til at beskylde russerne for at bruge falske optagelser.

Reuters indrømmer fejl
Men i virkeligheden var det Reuters, der var på dybt vand. Billederne blev oprindeligt brugt af den russiske tv-kanal RTV og skulle blot vise seerne, hvordan ubådene
Mir1 og Mir2 - der også blev brugt til undervandsscenerne i Titanic - så ud.

Men den fangede man ikke hos Reuters, hvor billederne i stedet blev præsenteret som om de stammede fra Ruslands ubåds-mission. Nyhedsbureauet har undskyldt fejlen og ændret teksten til Titanic-billederne i deres billedarkiv.

Det er ikke første gang Reuters har haft problemer med vildledende billeder. For et år siden måtte nyhedsbureauet trække et billede af
det israelske bombardement af Libanon tilbage. Billedet viste sig at være manipuleret - der var blevet tilføjet flere røgskyer, så bombardementet kom til at se ekstra drabeligt ud.

[email protected]

Kilde: