Regeringen vil have Hirsi Ali til Danmark

Slettet Bruger,

15/10/2007

Når regeringen om kort tid er klar med sit lovforslag om fribyer for forfulgte forfattere, så er der en højtprofileret kandidat, som kulturminister Brian Mikkelsen (K) forestiller sig kunne få glæde af ordningen, skriver Jyllands-Posten.

"Ayaan Hirsi Ali vil stå som nummer ét på listen over forfattere, som man efter min mening skulle invitere til Danmark. Hun har om nogen kæmpet for ytringsfrihed, og hun har om nogen været udsat for personlige trusler mod sit eget liv," siger Mikkelsen til Jyllands-Posten.

Hirsi Ali er i øjeblikket igen genstand for voldsom debat i Holland, efter at det hollandske parlament for nylig besluttede, at man ikke længere ville betale de omkostninger til sikkerhed, der er forbundet med med hendes ophold i USA. Ayaan Hirsi Ali skrev i 2004 manuskriptet til filmen "Submission", der kostede instruktør Theo van Gogh livet, og har givet Hirsi Ali en stribe af dødstrusler. Samfundsdebattøren og forfatteren har derfor siden levet under og med kraftig politibeskyttelse.

"Det er klart, at Hirsi Ali vil indebære en ekstraordinær udgift. Det vil vi se positivt på," udtaler Brian Mikkelsen.

Odense positive
Regeringen har et bredt flertal bag sig i Folketinget, både til den generelle ordning og konkret i tilfælde Hirsi Ali. Nu er det så bare spørgsmålet om at finde en kommune i landet, der er klar til opgaven. Odenses viceborgmester Alex Ahrendtsen (DF) har allerede tidligere foreslået at Fyns hovedstad skulle invitere Ayaan Hirsi Ali.

"Fyn har jo tidligere været tilflugtssted for forfattere på flugt. Odense kunne fortsætte denne tradition," sagde Ahrendtsen ved den lejlighed og sigtede til Berthold Brechts Svendborg-asyl under 2. verdenskrig.

Og den den socialdemokratiske kulturrådmand Anker Boye erklærer sig nu også villig til at drøfte sagen med regeringen.

"Vi er meget villige til at gå i dialog med regeringen om den konkrete sag. Det vil vi meget gerne deltage i, og det vil passe fint med Odenses traditioner," siger Anker Boye til Jyllands-Posten.

Også Venstres byrådsmedlem Lars Chr. Lilleholt er positiv over for den potentielle nye tilflytter. Det vides dog endnu ikke, om Ayaan Hirsi Ali synes, at Fyn er fin.

[email protected]Kilde: