Regeringen halverer "sparekrav"

De såkaldte "sparekrav" på én procent, som regeringen vil lægge ind i det offentlige forbrug i år for at forhindre en overophedte økonomi, er slet...

Slettet Bruger,

05/03/2008

De såkaldte "sparekrav" på én procent, som regeringen vil lægge ind i det offentlige forbrug i år for at forhindre en overophedte økonomi, er slet ikke reelle besparelser. Det har finansminister Lars Løkke Rasmussen garanteret Dansk Folkeparti under finanslovsforhandlingerne.

I stedet er der blot tale om en sparegris, som allerede i 2009 skal slagtes, så pengene til den tid kan lægges oven i det almindelige forbrug.

"Vi har en aftale om, hvordan vi håndterer spørgsmålet om opsparing, som har været en stor sten i skoen. Vi har åbenbart skabt det indtryk, at vi er ved at svinge en sparekniv over staten. Det er vi ikke. Nu garanterer vi, at det er en sparebøsse. Vi garanterer, at den obligatoriske opsparing på en procent, der skal spares op i år, kommer til udbetaling til næste år. Det indbudgetteres på finansloven for 2009," sagde finansminister Lars Løkke Rasmussen i aftes ifølge Ritzaus Bureau.

Undervisningen og politiet kan endda få lov at nøjes med at spare det halve op. For handelsskoler, gymnasier og professionshøjskolers vedkommende begrunder Lars Løkke Rasmussen det med, at deres budgetår kører fra sommer til sommer.

"Af den grund halverer vi opsparingskravet til de institutioner, så de kun skal spare op i efteråret," sagde Løkke.

De aktionerende gymnasieelever ser det dog som en sejr for deres protestlinje.

"Vi elever kan være glade for, at vi har fået det her resultat hevet hjem, og jeg er glad for, at vores protester har gjort en forskel," siger formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Gry Möger Poulsen.

Slækkelsen af opsparingskravet for politiet begrunder Lars Løkke Rasmussen med, at politireformen giver nok at slås med.

"Derfor halverer vi opsparingen til politiet. Dermed har vi løst det, der har været en ordentlig sten på vejen mod en aftale om finansloven. Af samme grund holder vi nu pause i aften, fordi vi er i godt humør," sagde finansministeren til Ritzau.

[email protected]

Kilde: