RUC-lektor: Julen er kønsopdelt

Slettet Bruger,

01/12/2007

Computerspil, aktionfigurer og en fodbold. Sådan kan ønskesedlen for en dreng med julelys i øjnene let se ud, mens pigerne hellere vil have dukker og legekøkkener. Men som forælder skal man passe på, at man med sine gaveindkøb ikke fastlåser poderne i faste kønsroller. Det siger lektor Karen Sjørup fra Roskilde Universitetscenter til Kristeligt Dagblad.

Før i tiden var det drenges fascination af krigslegetøj, der kaldte på bekymrede miner fra pædagoger og ligestillingsforskere. Men i år er det forlagene, der med deres børnebøger er med til at fastholde det patriarkalske samfund. Gyldendal udgiver to forskellige bøger med eventyr til henholdsvis piger og drenge, mens Politikens Forlag er på gaden med en drenge- og en pigebog med forskellige forslag til lege.

"Det er grotesk. Udviklingen, vi har set med kønsopdelt børnetøj, ja, selv til babyer, slår nu igennem i litteraturen, og når bøgerne kommer ud i butikkerne og på bibliotekerne, ligger der en slags kanonisering af disse kønsstereotyper," siger Karen Sjørup til Kristeligt Dagblad.

Begrænsede muligheder
Hun får støtte fra Dorte Marie Søndergaar, der er professor på Danmarks Pædagogiske Universitet. Hun påpeger, at der i de seneste år har været en kraftig bølge, hvor drenge skal være drenge, og piger skal være piger. Selv i børnehaven bliver børn i lyserøde og lyseblå flyverdragter behandlet forskelligt.

"Det begynder tidligt, og risikoen er, at børnene får begrænset deres udfoldelsesmuligheder, specielt når mønstret gentages i andre sammenhænge livet igennem," siger Dorte Marie Søndergaard.

Ødelagde kreativiteten
Legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold bekræfter, at der er forskel på pakkerne under juletræet, afhængigt af, om modtageren er en dreng eller en pige.

"Det er dejligt for børn, at de kan få lov at understøtte deres eget køn med litteratur og legetøj. Børnene udforsker jo også hinandens legetøj, og pigerne leger med biler og drengene med køkkenet. Den overdrevne fokus på ligestilling i 1970'erne ødelagde kreativiteten og gjorde legen konform," siger Jørn Martin Steenhold til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: