Politisk studehandel sikrer Frederiksberg 41 millioner

Slettet Bruger,

14/12/2007

Hvis du klør min ryg, så klør jeg din. En studehandel har sikret Frederiksberg Kommune byggegrunde til 41 mio. kr., mens staten får hjælp til finansieringen af en metroring til ca. 15 mia. kr. Det kan Berlingske Tidende berette i dag.

Foruden to byggegrunde på tilsammen 12.638 kvadratmeter kan kommunen se sig begavet med en tre etagers ejendom, der i dag huser et asylcenter for 50 kvinder og børn. Bag studehandlen står borgmester Mads Lebech (K), der er svært stolt over at have sikret sine vælgere en gang statsbetalt flæsk.

"Hvis vi skulle med i aftalen, ville jeg have min forholdsmæssige andel af statens gavebod. Man syntes, jeg var en værre krejler og helt urimelig. Men nu kender jeg efterhånden terminologien i Finansministeriet - sådan siger man til alle. Og for mig var det vigtigt, at vi fik de her penge hjem," siger Mads Lebech til Berlingske Tidende og tilføjer, at det endnu er ikke besluttet, hvordan gaverne skal anvendes.

Holdt ude af finansloven
Selvom studehandlen er lavet for at aflede opmærksomheden fra de høje udgifter til metroringen, er den helt lovlig, da den gennemføres regnskabtsteknisk efter bogen, vurderer professor i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegård Christensen.

"Aftalen handler om politik. Det er en smart måde, hvorpå man holder finansieringen lidt uden for søgelyset. Hele Metro- og Ørestadsprojektet har fra begyndelsen været holdt uden for finanslovene, og man har i stedet lavet transaktioner af den her art for at få økonomien til at hænge sammen," siger Jørgen Grønnegård Christensen.

På nær Enhedslisten er alle partier i Folketinget med i aftalen, der blev vedtaget for to år siden.

Ringede forgæves
Hverken formanden for Folketingets finansudvalg, Kristian Thulesen Dahl (DF), eller Venstres finansordfører, Peter Christensen, har reageret på Berlingske Tidendes henvendelser. Socialdemokraternes forhandler, Klaus Hækkerup, siger:

"Vi blev som forligsparti præsenteret for en aftale, som regeringen havde strikket sammen. Både regeringen, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune var tilfreds med aftalen, og vi fandt ikke grundlag for at bryde op i den," siger Klaus Hækkerup til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: