Politikere har fri adgang til borgeres persondata

Slettet Bruger,

10/11/2007

Fri og let adgang til persondata. Et par klik med musen i kommunens intranet og så kan samtlige kommunalt ansatte og byrådsmedllemmer i Gribskov Kommune trække personlige oplysninger på borgere i kommunen. Det skriver Frederiksborg Amts Avis. De oplysninger kommunens folk kan få adgang til, er blandt andet CPR-numre, folkekirkestatus, statsborgerskab og meget andet. Og det har nu fået byrådsmedlem Mette Tolstrup til at melde Gribskov til Datatilsynet.

"Jeg har ikke brug for at kende 43.000 cpr-numre og andre af borgernes personlige oplysninger," siger Mette Tolstrup til Frederiksborg Amts Avis.

Systemet har fungeret i den tidligere Græsted-Gilleleje Kommune, der er en del af Gribskov, i 15 år. Men det er ikke i orden, siger juraprofessor Peter Bluhme fra Københavns Universitet.

"En ordning, hvor alle kommunens ansatte og endog byrådsmedlemmer har adgang til en meget stor mængde borgerdata uden nogen form for kontrol, er ikke betryggende og skaber en risiko for misbrug, der ikke kan efterspores, siger han.

Hos kommunaldirektør Mogens Hegnsvad forstår man til gengæld ikke bekymringen.

"Der er tale om ufølsomme personoplysninger, et miniudtræk af cpr-registret, og de skal bruges til at identificere borgerne, når vi skal påbegynde en sag. Der er tale om grunddata, og der er ikke fri adgang til selve sagsbehandlingssystemet. Så jeg mener, det er fuldt forsvarligt," siger Mogens Hegnsvad til Frederiksborg Amts Avis.

[email protected]

Kilde: