Politi ignorerer autonome lovovertrædelser

Lighed for loven gælder tilsyneladende ikke alle steder

Slettet Bruger,

10/05/2008

Lighed for loven gælder tilsyneladende ikke alle steder. I hvert fald får de autonome lov til noget mere ved deres demonstrationer end alle andre. Det står en række københavnske betjente frem og fortæller i Jyllands-Posten.

"De får så meget længere snor end hooligans eller fynske landmænd på vej ned ad Strøget. De får lov til alt muligt, uden at vi griber ind. Det må nemlig ikke hedde sig, at det er politiet, der fremprovokerer evt. uro. I praksis får de lov til, hvad der passer dem," siger en betjent, der har gjort tjeneste ved adskillige af de autonome demonstrationer til Jyllands-Posten.

Mindst to betjente har fået høreskader som følge af de vodsomme kanonslag, der er blevet affyret i forbindelse med demonstrationer, hvor også røgbomber er hverdagskost. Betjentenes fællestillidsmand Claus Oxfeldt forstår godt, at kollegaerne ikke er begejstrede for ikke at kunne gribe ind over for ulovlighederne.

"Det er åbenbart rigtigt, at man ser gennem fingre med mange ting. Men vi har selv været med i den beslutning, der hedder, at det koster ressourcer, hvis vi griber ind. Men vi kan godt føle os til grin, fordi vi bare skal se på ulovligheder, som andre borgere formentlig ikke ville få lov til at gennemføre, mens politiet så på," udtaler Claus Oxfeldt.

Ledelsen: Det er en afvejning
Hos Københavns Politis ledelse bekræfter man, at bagatelgrænsen for de autonome er blevet løftet lidt højere op end for andre danskere. Selv om vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller understreger, at man ikke vil acceptere grov kriminalitet.

"Det er hele tiden en afvejning forud for hver større begivenhed, hvordan man skal gribe tingene an. Det betyder, at nogle får lov til mere end andre. Selvfølgelig er det ulovligt at male graffiti, men så må man vurdere, om - hvis man griber ind over for hærværket - det vil sætte ild til en krudttønde og derefter føre til uroligheder med langt større indsats til følge. Det er samme vurderinger, der lægges forud for eksempelvis større fodboldkampe," siger Kjærgaard Møller til Jyllands-Posten.

Indtil videre har der været afholdt 63 af de såkaldte torsdagsdemonstrationer, der planlægges at fortsætte frem til 1. juli, hvor autonomhuset i Nordvest formentlig kan tages i brug.

[email protected]

Kilde: