Oversættelsesfejl bag alkoholgrænse

Slettet Bruger,

01/10/2007

Hvis du vil følge fagkundskabens råd, når du drikker, bør du blive i Danmark, hvor Sundhedsstyrelsen - afhængigt af dit køn - anbefaler højst at drikke 14 eller 21 genstande om ugen. I Storbritannien er grænsen den samme, selvom deres genstande er mindre. Forskellen skyldes, at Sundhedsstyrelsen i 1990 oversatte en britisk alkohol-kampagne direkte til dansk - den såkaldte Uge 40 Kampagne, skriver 24timer.

En britisk genstand er lig med 8 gram ren alkohol, og det var sådan én, de britiske myndigheder mente, at vi højest burde indtage 14 til 21 gange om ugen. Men i Danmark er en genstand lig hele 12 gram alkohol, så her burde grænsen have været lavere.

"Det, der skete tilbage i 1990, var, at de råt for usødet kopierede den engelske genstandsgrænsekampagne, og de brugte samme koncept og modeller. Når man ser på det med de 14 og 21 genstande i bagklogskabens lys, så virker det tosset," siger Morten Grønbæk, professor på Center for Alkoholforskning på Statens Institut for Folkesundhed.

Skal tages med et gran salt
Da Sundhedsstyrelsen blev opmærksom på fejlen, spurgte den eksperterne, om kampagnen stadig holdt vand. Og det viste sig, at grænserne på de 14 og 21 genstande alligevel skulle tages med et gran salt.

"Flere eksperter mente, at vi kunne holde fast i de genstandsgrænser. Det er en meget grov tommelfingerregel, det med 14 og 21. Hvert menneske er jo meget forskellig i forhold til, hvordan kroppen tåler alkohol," siger Kit Broholm, seniorkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Hun bakkes op af Morten Grønbæk.

"Ud fra et videnskabeligt synspunkt, og når man kigger på den overordnede syge- og dødelighed, er det fornuftigt at have de grænser."

[email protected]

Kilde: