Vindmøller på vej i modvind

Slettet Bruger,

16/08/2007

En storm af retssager kan være resultatet, hvis regeringen godkender en plan om opførelse af flere hundrede gigantiske møller. Det skriver Berlingske Tidende.

Naboer til en støjende vindmølle kan nemlig få tilkendt erstatning ved en domstol, hvis det kan bevises, at vindmøllen har forringet ejendommens værdi. Det bekræfter ekspert i naboret, lektor og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, Anders Hessner.

"I en sag fra landsretten anerkendte Miljøministeriet, at naboer til en stor forsøgsmølle på Høvsøre på Jyllands vestkyst havde krav på en erstatning. Samtidig viser en sag fra Højesteret, at en beboer havde krav på erstatning for det værditab, en mobilmast var årsag til. Og når det gælder erstatningssager mellem naboer, er der ingen forskel på, om det er en mobilmast, en vindmølle, en svinefarm eller noget helt fjerde, der udløser forringelsen af ejendomsværdien," siger Anders Hessner til Berlingske Tidende.

Han understreger, at en eventuel erstatning til en vindmøllenabo må bero på en konkret vurdering, og at værditabet må være større end det, grundejeren må regne med i et moderne samfund, der udvikler sig.

Genvej til erstatning
Dansk Folkeparti mener dog, at turen gennem domstolene er for opslidende, og vil nu gøre det nemmere for vindmølle-naboer at få erstatning.

"I dag er det en lang, tung proces for danskerne at få tilkendt erstatning. De kan kæmpe i årtier og så ende med at få at vide, at det anlæg, der har forringet deres ejendomsværdi, er ét de må leve med," siger partiets miljøpolitiske ordfører, Jørn Dohrmann.

I vindmølleindustrien frygter man dog ikke retssagerne.

"En lang række regler og krav til planlægning indebærer, at møllerne sættes op under stor hensynstagen til natur, landskab og naboer. Hvis møllerne overholder alle lovgivningens krav, er der taget så stort et hensyn til naboerne, at der næppe er et værditab tilbage, der kan udløse erstatning," siger Bjarne Lundager fra brancheforeningen Vindmølleindustrien.

Undsagt af sit bagland
Hvis møllebyggere også skal betale erstatning til naboerne, kan det blive en torn i siden på den konservative miljøminister Connie Hedegaards projekt om at opføre flere vindmøller i det danske landskab.

Det er ikke første gang miljøministeren er kommet i modvind over vindmølle-erstatninger. Sidste måned lovede hun, at staten ville dække en eventuel erstatning til naboerne, hvilket ville gøre det mere attraktivt for vindmøllefirmaer at bygge flere møller. Men som 180Grader.dk kunne berette, blev dette forslag afvist af alle partierne i regeringsgrundlaget, der hellere så regningen ende hos vindmølleejerne.

[email protected]

Kilde: