Mejerier: Væk med mælkekvoter!

Slettet Bruger,

16/06/2007

Mejeriforeningen kan godt acceptere EU-Kommisionens beslutning om at ophæve eksportstøtten for mejeriprodukter i EU, men nu kræver den, at EU til gengæld ophæver mælkekvoterne.

"Kommissionen kan ikke længere undskylde sig med, at man ikke både kan udvide kvoterne og give støtte til afsætning af mælkeoverskuddet," siger formand i Mejeriforeningen, Keld Winther Rasmussen, ifølge epn.dk.

Foreningen foreslår en gradvis udfasning af kvotesystemet mod en endelig afvikling i år 2015. Men det er der ikke udsigt til foreløbig. De to foregående år har EU udvidet kvoterne med en halv procent årligt, og sådan vil det også være i år.

Keld Winther fortæller, at forbruget af mejeriprodukter internt i EU er vokset næsten en procent årligt, ligesom verdensmarkedet også er vokset. Kvotesystemet kan give problemer med at forsyne markedet med de produkter, der efterspørges. Ikke alle EU-lande opbruger overhovedet deres kvoter, og "da flytning af kvoter fra land til land er politisk umuligt, er den eneste vej frem generelle kvoteforhøjelser i alle lande," understreger Winther.

"Men den skal være meget markant, for at de lande, som vil udnytte den, kan få tilstrækkeligt manøvrerum til virkelig at gøre en forskel for den samlede mælkeproduktion i EU og dermed for forsyningen af markederne," siger formanden ifølge epn.dk.

hsh

Kilde: