Massive antirygekampagner har været nyttesløse

Billeder af hostende røgere og sorte lunger i fjernsyn og skolebøger har ikke haft megen effekt på danskernes rygevaner

Slettet Bruger,

02/01/2008

Billeder af hostende røgere og sorte lunger i fjernsyn og skolebøger har ikke haft megen effekt på danskernes rygevaner. Siden sidste år er antallet af rygere forblevet uændret, mens antallet af storrygere faktisk er steget. Det viser en rundspørge, som Sundhedsstyrelsen har udført i samarbejde med Danmarks Lungeforening, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen.

Undersøgelsen, der omfatter 7.000 danskere, viser, at 23,9 pct. dagligt røg i 2007, hvilket er et knapt mærkbart fald fra 24,7 pct. fra 2006. Derimod er antallet af mennesker, der ryger over 15 cigaretter om dagen steget fra 56 pct. i 2006 til 59 pct. i 2007.

På trods af det magre udbytte af flere års antirygekampagner anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vi bruger flere penge på kampagner.

Nytteløst rygeforbud
"Det er glædeligt, at færre danskere ryger dagligt. Der er dog tale om et beskedent fald set over en periode på fire år, hvor 25,2 procent danskere røg dagligt i 2004, og tallene understreger, at der fortsat er behov for en massiv indsats - ikke mindst så vi kan nå den fjerdedel, der fortsat ryger med tilbud om rygestop," siger chef for Center for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, ifølge en pressemeddelelse.

Tallene gør også Sundhedsstyrelsens forhåbninger om effekten af rygeforbuddet til skamme.

"Vi havde selvfølgelig håbet, at den nye rygelov allerede nu ikke kun havde mindsket passiv rygning, men også fået folk til at ryge mindre, fordi de ganske enkelt ikke kunne nå at ryge så meget på arbejde eller i byen, men det synes ikke at være sket," siger Else Smith.

[email protected]

Kilde: