Siden Miljøministeriet den 29. marts skød kampagnen "1 ton mindre" i gang, har kun 1.409 danskere forpligtet sig til at mindske deres CO2-forbrug. Det svarer til 0,025 procent af befolkningen.
På siden 1tonmindre.dk kan man udregne, hvor meget CO2 man er ansvarlig for og så afgive et løfte om at skære ned med et ton om året. Miljøministeriet har sat sig en målsætning om at få 50.000 danskere - eller én procent af befolkningen - til at tilslutte sig en CO2-erklæring. Hvis dette tempo fortsætter i resten af de 17 måneder kampagnen varer, skal målsætningen næsten halveres. Alligevel er Miljøministeriet ikke bekymret.
"At evaluere kampagnen nu svarer til at bedømme resultatet af en fodboldkamp efter 5 minutters spil," siger Per Meilstrup, kommunikationschef i Miljøministeriet, til Politiken.
Lad være med at tørretumble
Kampagnen er søsat af miljøminister Connie Hedegaard (K) og på hjemmesiden kan man finde sparetips og se, hvad kendte mennesker mener om den globale opvarmning. Bl.a. fortæller den grønlandsfødte sanger Julie Bertelsen om Grønlandsmesterskaberne i ski, der for ti år siden blev aflyst på grund af mangel på sne. Derfor opfordrer hun til, at man skifter til sparepærer og lader være med at tørretumble.
Sune Johansson, adjunkt i samfundsfag ved RUC og ekspert i elektroniske underskriftsindsamlinger, er ikke overrasket over kampagnens lunkne modtagelse.
"Normalt handler underskriftsindsamlinger om, at nogle borgere vil påvirke beslutningstagerne til en bestemt form for adfærd. Men her er det den anden vej rundt, hvor nogle beslutningstagere vil påvirke borgernes adfærd. I den situation vil mange borgere bare trække på skuldrene," siger Sune Johansson til Politiken.