Af Ole Birk Olesen
Det er ikke så meget pengemangel, som det er problemer med at holde styr på de penge, man faktisk modtager hver måned, som oftest er baggrunden, når lejere smides på porten af deres udlejer. Det viser en rapport om området, som Socialforskningsinsituttet har udarbejdet efter anmondning fra den daværende socialminister Eva Kjer Hansen.77 procent af alle de udsatte lejere, som har deltaget i undersøgelsen, siger, at deres egne problemer med at administrere privatøkonomien havde betydning for, at de blev sat på gaden.
Det økonomiske rådighedsbeløb, som de udsatte lejere har, er da også markant højere end, hvad en typisk studerende formår at overleve for. Således har f.eks. enlige udsatte lejere uden børn et rådighedsbeløb efter betalt skat og husleje på gennemsnitligt 5.110 kroner.
Mange udsatte lejere angiver, at et samlivsophør udgør den væsentligste årsag til udsættelsen. Halvdelen angiver, at de er blevet skilt før udsættelsen, og af dem siger 28 pct., at samlivsophør var en medvirkende årsag til, at de blev sat ud.
En relativt stor andel af de adspurgte angiver også at misbrug af alkohol og stoffer har spillet ind i forhold til, at de blev sat ud. Af den samlede population på 362 interviewede oplyser 18 pct., at et stort forbrug af alkohol var grund til deres udsættelse, mens 9 pct. siger, at et stort forbrug af euforiserende stoffer havde betydning for, at de blev sat ud.
[email protected]