Ledigheden er tre gange så stor som påstået

Der er ikke under 60

Slettet Bruger,

29/02/2008

Der er ikke under 60.000 ledige i Danmark. Der er over 150.000. Det viser en opgørelse, som Berlingske Tidende har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Danmarks Statistik opgør ledigheden til 57.800 personer i januar i år, men det er altså et stykke fra det reelle antal arbejdsløse, som er på over 150.000 og udgøres af mennesker, der enten modtager arbejdsløshedsdagpenge eller kontanthjælp.

Årsagen til forskellen i tallene skal findes i, at Danmarks Statistik ikke opgør ledige i aktivering som arbejdsløse, selvom de reelt siden 2003 har haft pligt til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet og påtage sig arbejde med dags varsel.

Derudover findes der et antal arbejdsløse personer på feriedagpenge, som Danmarks Statistik heller ikke regner med.

Fjern mindstelønnen
En stor del af den gruppe af ledige på 60.000, som Danmarks Statistik opgør, er personer, som sagsbehandleren ikke vurderer i stand til at tage en arbejde på normale vilkår, f.eks. på grund af misbrugsproblemer eller sygdom.

Men de kan sagtens komme i arbejde vurderer cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen.

"Det vil være muligt at gøre arbejdsmarkedet mere rummeligt for de svage ledige ved at slække på overenskomsterne," siger han til Berlingske Tidende:

"De svageste ledige vil nok have en produktivitet, som ligger under mindstelønningerne, så hvis man åbnede for, at de kunne komme ind på arbejdspladserne til for eksempel 50 kroner i timen, så ville man give dem en chance for at arbejde sig op og øge deres arbejdsevne. En arbejdsgiver har ikke megen tilskyndelse til at ansætte dem til fuld løn," forklarer han.

[email protected]

Kilde: