Leder: Statsfinansieret utilpassethed

Enhedslisten fortsætter med sit forslag om at lade staten aflønne al verdens frivilligt foreningsarbejde ufortrødent ad en vej, som allerede har vi...

Slettet Bruger,

19/04/2008

Enhedslisten fortsætter med sit forslag om at lade staten aflønne al verdens frivilligt foreningsarbejde ufortrødent ad en vej, som allerede har vist sin fiasko i det socialdemokratiske Danmark. For jo flere tilskud man giver til alle mulige sære grupper, jo mere tilskyndes folk til at leve sært, uintegreret og ikke-bæredygtigt.

Det sidste udtryk - ikke-bæredygtigt - kræver lige en forklaring: En ikke-bæredygtig livsstil er en livsstil, der ikke kan overleve ved sin egen hjælp, men som kræver, at andre lever på en anden måde, og at de så tvinges til at finansiere den ikke-bæredygtige livsstil. Et eksempel på sådan en livsstil er de såkaldte autonomes. Deres måde at leve på forudsætter, at andre finansierer et hus, SU og kontanthjælp, fordi de autonomes attitude og indstilling til (arbejds)livet gør, at ingen vil hyre dem til et vellønnet arbejde, som - hvis nok af dem fik job - ville kunne give dem mulighed for spare sammen til et hus selv og i øvrigt tjene penge til egen føde. Et andet eksempel er meget traditionalistiske muslimske familietyper, hvor religiøse og kulturelle særheder i forhold til det omgivende samfund fylder så meget, at det er vanskeligt for familierne at få eller bevare tilknytning til arbejdsmarkedet og på den måde opretholde en materielt tryg tilværelse for sig selv.

Kapitalismen er et kolosalt frigørende økonomisk "system" for enhver, der er villig til at leve et bæredygtigt liv ved egen indsats. For alle andre er kapitalismen disciplinerende. Den siger til den autonome eller den ekstremt religiøse muslim: Ja, du må gerne adskille dig på alle de måder, du vil, men hvis du vil overleve, så må du også kunne indgå kompromisser med det omgivende samfund. Du kan ikke fylde dit ansigt med piercinger og se ud som om alting rager dig en en høstblomst, hvis du vil have et normalt arbejde. Du kan heller ikke tilhylle dig fra top til tå, insistere på ikke at give hånd til mænd eller forlange al svinekød forbudt i medarbejderkantinen. Kapitalismen får folk til at foretage de nødvendige tilpasninger i deres liv, så de kan blive mødt med tillid af resten af samfundet og deltage fuldt ud i kapitalismens sprudlende, velstandsskabende økonomi.

Det danske tilskudssamfund, som Enhedslisten vil udbygge endnu mere, gør lige det modsatte: Det gør mennesker uafhængige af det omgivende samfunds tillid, og det fører dermed til, at færre har en interesse i at optræde tillidsvækkende. Frank Aaens pointe om, at hvis Enhedslistens politik skal gennemføres, så skal også Jonni Hansens nazister have lov at blive aflønnet af det offentlige for deres foreningsarbejde, rammer lige netop sømmet på hovedet. I dag er nazisterne en marginaliseret grupper, som holder til bag et plankeværk i Greve, fordi ingen gider have med dem at gøre. Fremover skal nazisterne ifølge Enhedslisten kunne tiltrække nye proselytter med lovning om løn fra det offentlige. Hvad skulle det dog gøre godt for?

Kilde: