Leder: Soldater uden situationsfornemmelse

Alle har ytringsfrihed, men ingen har ret til at være ansat i et hvilket som helst job, uanset hvad de siger

Slettet Bruger,

15/04/2008

Alle har ytringsfrihed, men ingen har ret til at være ansat i et hvilket som helst job, uanset hvad de siger. En præst, der siger, at han ikke tror på Gud, kommer f.eks. helt fortjent i problemer. En ansat i A. P. Møller, som skriver læserbreve om, at den danske olieindustri efter hans mening bør nationaliseres, har heller ikke noget at klage over, hvis han må se sig om efter et nyt job. Og sådan bør det også være med soldater, som Danmark sender til lande som Irak og Afghanistan: Ytrer de synspunkter om, at de foragter de mennesker, som de skal patruljere i blandt, så er de ikke egnede til opgaven. Det gælder også de soldater, som indtil tirsdag morgen var at finde som medlemmer af Facebook-gruppen "mod muslimer i Danmark".

For det første er de uegnede fordi deres modvilje mod muslimer øger risikoen for, at de ikke vil opføre sig korrekt overfor den lokale befolkning i landene. Hvis de er imod alle muslimer i Danmark, fordi nogle muslimer ikke kan opføre sig ordentligt, så vil de formentlig heller ikke være i stand til at skelne mellem fredelige afghanere, som skal behandles med respekt, og talebanere som skal behandles anderledes hårdhændet. En soldat, der ikke forstår det, risikerer at øge opbakningen til Talebans væbnede kamp blandt civilbefolkningen, hvilket i sin yderste konsekvens kan medvirke til at bringe hans eget og hans kollegaers liv i fare.

For det andet er de uegnede, fordi Danmarks troværdighed som en militærmagt, der vil afghanerne det godt, lider ubodelig skade, hvis vi sender soldater afsted, som offentligt reklamerer med, at de ikke kan lide muslimer. I forvejen er det svært at overbevise muslimske befolkningsgrupper om, at de bør byde soldater fra kristne lande med medbragte tanks, kanoner og militærhelikoptere velkommen som en dominerende magt i deres land, men hvis det oven i købet hedder sig, at de soldater vi sender afsted er aktive modstandere af muslimer i det hele taget, så gør vi det simpelthen for let for Osama bin Laden og Taleban at udstille vores indsats som et moderne korstog.

Militære indsatser i fremmede lande er ingen spøg. De stiller krav om ansvarlighed og modenhed hos de soldater, vi sender afsted. De soldater, som er medlemmer af "Gruppen mod muslimer i Danmark", besidder ikke disse egenskaber. Formentlig kan de bruges i Materieltjenesten eller lignende herhjemme.

Kilde: