Leder: Kloge ord fra Pia Allerslev (dumme fra Thomas Larsen et al.)

Slettet Bruger,

15/08/2007

Der er meget uvidenhed hos de landspolitiske kommentatorer, som ved Martin Geertsens afgang som Venstres førstemand i København, følte sig kvalificerede til at påstå, at Venstre har en chance for at vippe Ritt Bjerregaard af pinden som overborgmester, hvis man bare finder den rette udfordrer. Bertel Haarder blev nævnt og også den fallerede radiodirektør Jens Rohde, men sandheden er, at om så Venstre stillede med Anders Fogh Rasmussen som spidskandidat, så ville Venstre ikke vinde overborgmesterposten i Købehavn.

Det sidste er faktisk blevet prøvet et par gange ved folketingsvalgene. Her var det netop Anders Fogh Rasmussen, som stod i spidsen for Venstre, også i Københavns Kommune. Det var hans styre, som vælgerne stemte om, når de stod i stemmeboksene og skulle afgøre, om de borgerlige skulle have deres stemmer eller venstrefløjen. Og i København gik det rigtigt skidt for Fogh. Kun 35 procent af vælgerne i Københavns Kommune stemte på de partier - Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti - som ville have ham som statsminister. Hvis københavnerne havde bestemt, så ville Mogens Lykketoft i dag have været statsminister, og han ville sidde med et overordentligt solidt flertal bag sig.

Så hvem er det, disse kommentatorer forestiller sig, kan tage kampen op mod Ritt Bjerregaard? Superman?

Så er der mere realisme i vurderingen hos Pia Allerslev, Martin Geertsens afløser på kulturborgmesterposten, når hun siger, at der går mindst seks år, før de borgerlige i København har en realistisk chance for at snuppe overborgmesterposten. Til den tid vil de dyrere boligpriser i både ejer-, andels- og lejeboliger have ført til, at København vil have betydelige flere topskattebetalende borgerlige vælgere, og Ritt Bjerregaard vil stadig ikke have taget spadestik til en brøkdel af de billigboliger, som ellers skulle have fastholdt de lavere lønnede offentligt ansatte socialdemokratiske vælgere i byen.

De københavnske vælgere er i dag for røde til et politisk systemskifte - det kommer ikke, før vælgerne er skiftet ud. Indtil da bør Venstre og Pia Allerslev bruge tiden til at lufte uforbeholdne borgerlig-liberale meninger for om ikke andet at lade københavnerne blive udsat for en anderledes tankegang end Ritt Bjerregaards magtsyge socialdemokratisme.

Kilde: