Leder: Hør efter, tak

World Economic Forum fremlagde forleden deres årlige Global Competitiveness Report

Slettet Bruger,

13/10/2009

World Economic Forum fremlagde forleden deres årlige Global Competitiveness Report. I rapporten kan man læse, at Danmarks internationale konkurrenceevne er faldende. Det kræver ikke en forskergrad at regne ud, at uattraktive beskatnings- og reguleringsvilkår rangerer højt blandt årsagerne til dette. For eksempel var omfanget og virkningen af beskatningen i Danmark den fjerdehøjeste af alle 133 undersøgte lande.

Hvis man skulle være i tvivl om det virkelig forholder sig sådan kunne man i dag læse hvad 49 danske topchefer mener er de største hindringer for at drive forretning i Danmark. World Economic Forum har nemlig i deres Global Competitiveness Report også bedt en række topchefer udvælge de største forhindringer for at drive forretning i Danmark.

Topchefernes valg kan næppe overraske mange. De høje skatter ligger nr. 1 med 25,6 pct. af stemmerne. Lige bagefter ligger kreditklemmen, som i høj grad er en konsekvens af den verserende finanskrise. På tredjepladsen finder man besværlige skatteregler, på fjerdepladsen finder man de restriktive regler på arbejdsmarkedet, på femtepladsen finder man besværlige regler om udenlandsk valuta og på sjettepladsen finder man ineffektivt statsligt bureaukrati. Først på syvendepladsen, med sølle 4,8 pct., finder man mangel på kvalificeret arbejdskraft, mens utilstrækkelig og utilfredsstillende infrastruktur indtager ottendepladsen med 2,0 pct.

Man må formode, at de 49 topchefer af egen erfaring ved hvad der er de mest problematiske faktorer ved at drive forretning i Danmark. Men det er sandsynligvis næppe nok til at overtale landets borgerlige regering til at tage fat i problemstillingen med de høje skatter. Danmarks konkurrenceevne og produktivitet halter tydeligvis efter, men det mest opfindsomme VK-regeringen kan finde på er at sænke marginalskatten fra den fjerdehøjeste i OECD til den ottendehøjeste (samtidig med, at landet i forvejen har OECD's højeste forbrugsskattetryk). Ambitionsniveauet er simpelthen bare ikke højt nok, senest demonstreret med syltekrukken Regeringens Vækstforum, og derfor vil faldet i konkurrenceevne desværre fortsætte og Danmark vil glide endnu længere ned på ranglisten over rige nationer.

Kilde: